Mejla

Daniel Swedin

Jämtins julafton värre än Juholts piratskärp

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Vi och tidningarna kritiserar Juholt nu och samtidigt kommer de här siffrorna… Varför då?”

SVT Aktuellts programledare Anna Hedenmo såg uppriktigt förvånad ut när hon i onsdags ställde frågan till statsvetaren Jenny Madestam.

Samma dag hade SCB presenterat sin stora väljarsympatiundersökning och Socialdemokraterna kom ut som den stora vinnaren. Det är nog inte bara Heden­mo som är fundersam.  Hur är det möjligt att Håkan Juholts parti går framåt trots den massiva kritiken mot hans piratkopierade skärp, semester­supande mustasch och piruetter i Libyen-frågan?

Det är förstås alldeles för tidigt för att säga något om hur åren fram till valet 2014 kommer att se ut, allt kan fortfarande hända, men jag tror att delar av den mediala innerstadsborgerligheten missbedömer effektiviteten i attackerna på Juholt.

Det är naturligtvis pinsamt att Socialdemokraterna trasslar in sig i olika besked om Libyen samtidigt som de hävdar att de bara gett ett besked. Men, som man brukar säga, man vinner inga val på utrikespolitik.

Och man förlorar nog heller inga val på ett piratkopierat Bosskärp.

Värre var det när Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin i en intervju med Svenska Dagbladet förklarar sig öppen för att göra Eid, ”muslimernas julafton”, till allmän helgdag.

Det är bra att Socialdemokraterna står upp för mångkulturen och uppmärksammar att en stor del av landets befolkning har högtider som inte är rödmärkta i den svenska kalendern.

Men förslaget var identitets­politisk kosmetika sprunget ur en mental vrångbild av ett mångkulturellt samhälle där det bara bor kristna svenskar och muslimska invandrare. Jämtin tycktes glömma att de flesta som firar högtider i Sverige inte gör det av strikt religiösa skäl.

Jämtin backade ett par dagar senare i Ekots lördagssintervju. Social­demokratin kommer inte driva frågan, löd meddelandet. Men ändå lever den vidare i högsta välmåga.

Ordkombinationen ”jämtin muslimsk” är på sök­motorn Google den näst mest eftersökta frasen kring Carin Jämtin och bloggar med Sverigedemokratisk-anknytning firar tidig julafton.

Jämtins prat om Eid är ett klaver­ tramp som är helt perfekt för Sverigedemokrater och andra främlingsfientliga krafter att skapa missnöje kring i människor vardag. Gräsrötterna i Social­demokratin och LO-facken får svara på fler frågor om ”muslimernas julafton” än om Juholt drack gin under Turkiet-semestern eller inte.

Det där fattar inte storstadskommentariatet.

Vad värre är att varken Carin Jämtin eller Socialdemokraterna begrep sprängkraften i ett uttalande som inte ens verkar ha varit seriöst menat.

avDaniel Swedin

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM