Mejla

Katrine Marçal

Fridolin får en kilometer järnvägsräls för pengarna

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Det är nog inte så enkelt att vara Annie Lööf: staten ska inte lägga sig i marknaden, heja mrs Thatcher! Sedan går hon och blir näringsminister och plötsligt sitter hon där med ansvar för att ingjuta förtroende hos företagsledare och investerare.

Då kommer populismen lätt tillbaka och biter en i svansen.

Staten har bestämt sig för att ge Facebook 100 miljoner i stöd för att bygga serverhallar i Luleå. Facebooks investering är den största enskilda i Luleå sedan 1940 när stålverket bildades. Jobb skapas och regionen kan bli mindre beroende av bara gruvor och stål. Luleå Tekniska Universitet och Facebook kommer ha intressanta möjligheter till samverkan.

100 miljoner är i dessa sammanhang ingen större summa. Självklart kan man, av samma skäl, diskutera hur mycket stödet egentligen betyder för

etableringen. Men det är inte vad kritikstormen mot Lööf handlade om.

Hur kunde hon vara för någon form av statlig inblandning i näringslivet dundrade liberala debattörer.

De glömde lägligt att 40 procent av investeringarna i Silicon Valley var statliga.

Lika märklig var det miljöpartistiska språkröret Gustav Fridolins reaktion. "Satsa på järnvägen - inte Facebook" skällde han. Lite konstigt att Fridolin plötsligt ställer dessa ting mot varandra.

Miljöpartiet var ju inte beredda att tillsammans med övriga oppositionspartier stoppa regeringens  momssänkning till restaurangbranschen och lägga de pengarna på järnvägen. Trots att krogmomssänkningen kostar fem miljarder och knappt ger några jobb alls.

100 miljoner i EU-pengar till serverhallar går däremot bra att rasa mot.

Fridolin hade fått en hel kilometer räls för 100 miljoner. Han kan åka hela vägen från centralstationen i Luleå till Sotaregatan.

Det är uppenbarligen inte bara Annie Lööf som har problem med populism.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN