Mejla

Katrine Marçal

Juholt – dags att ta dig samman

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Snurrigt för Juholt.
Snurrigt för Juholt.

LEDARE

Håkan Juholt som gjort sig känd för sin svulstiga vänsterretorik ville alltså lägga fram en skuggbudget där Socialdemokraterna inte längre vill höja a-kassan.

Sverige har i dag en av Europas ­sämsta a-kassor. En fungerande a-kassa är en av hörnstenarna i socialdemokratisk ekonomisk politik. ”Sociala broar” brukade Pär Nuder prata om. Vill ett ­litet exportberoende land bejaka omställning och teknikutveckling måste gamla jobb försvinna.

Människor måste kunna gå från det gamla till det nya och då måste omställningsförsäkringen fungera.

För personer som ­Thomas Östros ­eller Pär ­Nuder var det här grundläggande. ­Samtidigt förstod man att a-kassan ­kunde behöva byggas upp i flera steg och kanske på ett nytt sätt. Har Reinfeldt sänkt skatten med över hundra miljarder är förutsättningarna ­annorlunda.

Men någon tvekan om att a-kassan var en kärna i den socialdemokratiska ekonomiska politiken fanns inte. På ­Håkan Juholt verkar den politiska ­kompassen emellertid snurra hejvilt.

Trots – eller ­kanske rent av på grund av – den svulstiga vänsterretorik han är så förtjust i.

I går utspelade sig de interna konflikterna om skuggbudgeten inför öppen ­ridå. Partiledaren försökte lugna genom att på Facebook skriva om behovet av en bättre a-kassa. Nu tvingas han antagligen backa från stora delar av sitt budgetförslag.

Vi kommer nog aldrig att få reda på om det fanns en strategi bakom det ­hela. Tydligen ville han även i sjukförsäkringsfrågan lägga sig mycket nära Reinfeldt. Kanske tänkte han inte alls. Hela soppan kan vara ren och skär ­inkompetens. Juholt har lyckats med det förr. Vi har turerna runt Libyen i färskt minne.

Håkan Juholt måste ta sig samman. Så här kan det inte fortsätta.

Av: 

Katrine Marçal

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Katrine Marçal