Mejla

Katrine Marçal

Juholt – dags att ta dig samman

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Snurrigt för Juholt.

Håkan Juholt som gjort sig känd för sin svulstiga vänsterretorik ville alltså lägga fram en skuggbudget där Socialdemokraterna inte längre vill höja a-kassan.

Sverige har i dag en av Europas ­sämsta a-kassor. En fungerande a-kassa är en av hörnstenarna i socialdemokratisk ekonomisk politik. ”Sociala broar” brukade Pär Nuder prata om. Vill ett ­litet exportberoende land bejaka omställning och teknikutveckling måste gamla jobb försvinna.

Människor måste kunna gå från det gamla till det nya och då måste omställningsförsäkringen fungera.

För personer som ­Thomas Östros ­eller Pär ­Nuder var det här grundläggande. ­Samtidigt förstod man att a-kassan ­kunde behöva byggas upp i flera steg och kanske på ett nytt sätt. Har Reinfeldt sänkt skatten med över hundra miljarder är förutsättningarna ­annorlunda.

Men någon tvekan om att a-kassan var en kärna i den socialdemokratiska ekonomiska politiken fanns inte. På ­Håkan Juholt verkar den politiska ­kompassen emellertid snurra hejvilt.

Trots – eller ­kanske rent av på grund av – den svulstiga vänsterretorik han är så förtjust i.

I går utspelade sig de interna konflikterna om skuggbudgeten inför öppen ­ridå. Partiledaren försökte lugna genom att på Facebook skriva om behovet av en bättre a-kassa. Nu tvingas han antagligen backa från stora delar av sitt budgetförslag.

Vi kommer nog aldrig att få reda på om det fanns en strategi bakom det ­hela. Tydligen ville han även i sjukförsäkringsfrågan lägga sig mycket nära Reinfeldt. Kanske tänkte han inte alls. Hela soppan kan vara ren och skär ­inkompetens. Juholt har lyckats med det förr. Vi har turerna runt Libyen i färskt minne.

Håkan Juholt måste ta sig samman. Så här kan det inte fortsätta.

avKatrine Marçal

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM