Mejla

Eva Franchell

De jagar ungar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

En 15-årig pojke stod i går åtalad vid Göteborgs tingsrätt för brott mot upphovsrättslagen.

Det var i våras en IT-tekniker på 15-åringens skola kom på honom. Pojken hade laddat ner 24 filmer i sin skoldator. IT-teknikern gick till rektorn som genast ringde polisen, ty i skolan råder numera nolltolerans. Polisen utredde fildelningen och åklagaren ­Fredrik Ingblad åtalade till slut 15-­åringen, för sådan är lagen.

I rätten erkände 15-åringen ned­laddningarna, men förklarade att han inte förstått att tekniken innebar att ­filmerna samtidigt delades till många fler. En oenig tingsrätt trodde honom, men Fredrik Ingblad meddelade att han kommer att överklaga.

Historien slutar alltså inte här, varken för 15-åringen eller för den halva miljon svenska ungdomar som  fildelar. Många av dem – och deras föräldrar – undrar ­säkert vem som står näst i tur. 

2005 blev det förbjudet att dela ut eller­ ladda ned upphovsrättsskyddat material. Då bedyrade justitieministern Thomas Bodström att polisen inte skulle­ jaga privatpersoner.

– Tanken är inte att polisen ska springa in i hus och hem och jaga ton­åringar som sitter och laddar ner, sa han.

I valrörelsen året därpå var det stats­minister Fredrik Reinfeldt som fick ­kalla fötter:

– Vi kan inte jaga en hel ungdoms­generation.

Men det är precis vad som nu händer, en tonåring som satt och laddade ner hamnade i tingsrätten, en hel ungdomsgeneration kan jagas. Det finns inga undan­tag i lagen. Så fort man är straffmyndig kan man åka dit och det visste både Thomas Bodström och Fredrik Reinfeldt.

Men de övergav ungdomarna och gick den gamla underhållnings­industrin till mötes. Nu är det hög tid att modernisera upphovsrätten.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN