Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ida, Ronja

Höj stöden till de fattigaste barnen

I Sverige är fattigdomen ett relativt begrepp, det kan handla om att inte ha några varma vinterskor.

Med en kristdemokratisk familjeminister kommer det inte som en överraskning.

Regeringens politik premierar familjer som håller ihop. Barnfamiljerna har blivit rikare, medan de ensamstående föräldrarna halkat efter.

Det är Försäkringskassan som i en ny rapport visar att familjepolitikens omfördelande effekter har minskat. De behovsprövade stöden – som går till dem som har det allra sämst – har inte ökat i takt med inkomsterna.

Faktum är att underhållsstödet till ensamstående föräldrar bara har ökat med 100 kronor på 19 år. Det handlar alltså om det stöd som utgår till vårdnadshavare när den andra föräldern inte vill eller kan betala. Det vill säga till de familjer som har det allra tuffast.

Försäkringskassan räknar med att mellan 300 000 och 350 000 barn i fjol levde i ”ekonomisk utsatthet”.

Det handlar alltså om barnfattigdom, även om begreppet infekterades av Janne Josefsson i våras. I tv-programmet ”Uppdrag granskning” sprang han runt och letade efter svältande barn i trasiga kläder.

Men fattigdomen ser inte ut så i Sverige. Här är fattigdomen ett relativt begrepp. Den kan handla om att barn inte får tillräckligt med mat på helgerna. Att de inte har pennor, papper eller varma vinterskor.

I nästa vecka håller Stadsmissionen seminarium i Almedalen för att reda ut begreppet barnfattigdom ”tyvärr – den finns även i Sverige”. Maria Larsson kan gå dit och lyssna på berättelser om barns utsatthet och verkliga utanförskap.

Sedan kan hon åka hem och börja bearbeta Anders Borg. Underhållsstödet måste höjas.

Följ ämnen i artikeln