Mejla

Anders Lindberg

Reinfeldt struntar i Sveriges försvar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Medaljutdelning Överbefälhavare Sverker Göranson kommer i dag att dela ut medaljer, bland annat till dem som sårats i strid. Detta i samband med veterandagen som firas vid Sjöhistoriska museet i Stockholm.

Foto: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX

LEDARE

I dag firas veterandagen vid Sjöhistoriska museet i Stockholm. Kung Carl XVI Gustaf inviger ett nytt veteranmonument och överbefälhavare Sverker Göranson ska dela ut medaljer, bland annat till dem som sårats i strid.

När Fredrik Reinfeldt kallar försvaret för ett ”särintresse” är det bland annat dessa människor han pratar om.

Sverige är ett litet land men när FN kallar ställer vi upp. På veterandagen påminns vi om att detta också har ett pris.

Första rapporten på fredag

Under den senaste stora insatsen, i Afghanistan, har flera svenska soldater stupat och skadats. Statistiken visar att en alltför stor del av de som kommer hem riskerar olika psykiska problem som ett resultat av sina upplevelser. Även om veteranpolitiken förbättrats på senare år måste en bra veteranpolitik tar detta på större allvar.

På fredag kommer Försvarsberedningens första stora rapport, den säkerhetspolitiska analysen. Kärnfrågan är utvecklingen i Ryssland.

Vid årsskiftet slog ÖB fast att Sverige, när de nuvarande reformerna är klara, kommer klara att försvara sig i en vecka. Försvarsministern tyckte att det var en rimlig nivå.

Detta är facit av Moderaternas försvarspolitik sedan 2006, en utveckling som hämtad från Vänsterpartiets partiprogram. Moderaternas första försvarsminister, Mikael Odenberg, avgick efter mindre än ett år på grund av konflikter med Anders Borg. Sedan dess har försvarspolitiken i praktiken styrts från finansdepartementet.

Låtsas som att det regnar

Samtidigt som Sverige rustat ner har Ryssland både börjat rusta upp och blivit allt mer auktoritärt. I Finland har detta fått stort genomslag i debatten. I Sverige låtsas regeringen som att det regnar.

Inte ens när ryskt bombflyg övade angrepp mot Sverige i påskhelgen såg Reinfeldt några problem.

Det svenska flygvapnet stannade på marken.

Men militära källor är entydiga, det ryska uppträdandet över Östersjön har ändrat karaktär och blivit mer aggressivt.

Problemet med Rysslands upprustning och allt tydligare supermaktsambitioner är inte att de utgör ett direkt militärt hot mot Sverige utan att oförutsägbarheten i vårt närområde ökar. Detta sker sam­tidigt som frågor om Arktis och om naturresurser ökar i betydelse.

PR-folket i Moderaterna vill att vi ska se försvaret som en budgetfråga, ett sär­intresse som alltid vill ha mer pengar.

Ingen vinner väljare på försvarspolitik, tror man.

Men det är inget särintresse som samlas vid Sjöhistoriska museet i dag, tvärtom. Vår gemensamma säkerhet som land och vår förmåga att bidra till fred i omvärlden är inte en fråga i mängden. Det är en fråga om liv och död, en angelägenhet för oss alla.

Även för Moderater.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Lindberg