Mejla

Anders Lindberg

Det är faktiskt synd om Annie Lööf

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

När 50 000 människor varslats har Sverige en näringsminister som inte klarar jobbet.

De som en gång lyfte fram Annie Lööf har blivit märkligt tysta.
De som en gång lyfte fram Annie Lööf har blivit märkligt tysta.

Det är inte särskilt roligt att heta Annie Lööf just nu. I dagens mätning från Aftonbladet United Minds kräver en tredjedel av väljarna att hon ska sparkas ur regeringen. I den senaste sammanställningen av olika opinionsmätningar av Henrik Oscarsson vid Göteborgs Universitet ligger Centerpartiet på 4,5 procent vilket är två procent under valresultatet 2010.

Fortsätter Annie Lööf i samma stil kommer Centerpartiet med ganska stor sannolikhet att åka ur riksdagen.

Omkring 400 000 människor går utan jobb och arbetslösheten ligger kring åtta procent. Den näringspolitik Annie Lööf basar över skulle kunna vara en viktig pusselbit för att vända utvecklingen. Men det som kommer ut är retorik, inte politik. Och arbetslösheten bara stiger.

Egentligen är alltihop tragiskt. När närmare 50 000 människor varslats från sina jobb, när krisen fördjupas och drabbar allt fler så har Sverige en näringsminister som inte klarar jobbet.

Samtidigt har inte Annie Lööf valt sig själv. Och de som en gång lyfte fram henne har blivit märkligt tysta. Det var länge sedan man hörde en ledande centerpartist backa upp henne.

Vi har sett detta förut, särskilt när det gäller kvinnor. Mona Sahlin råkade ut för samma sak. En inte allt för dålig gissning är att gubbarna i kulisserna redan börjat fundera på vem av dem som ska få jobbet istället.

Centerpartiet borde byta ut henne eller backa upp henne på riktigt. Som läget är nu kommer den nedåtgående spiralen bara snurra snabbare och snabbare. Om Centerpartiet vill veta hur den berättelsen slutar kan de alltid fråga Håkan Juholt.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Lindberg