ÅSIKT

Löfven borde lära av Clinton

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: STEPHEN B.MORTON
Hillary Clinton är favorittippad.

Tänk om Stefan Löfven kunde ­vara lite mer som Hillary Clinton. ­Demokraternas toppkandidat till amerikanska presidentvalet vill göra klimatförändringarna till en av ­valets huvudfrågor. Eller som Clinton själv säger: USA ska bli en grön supermakt. Om hon vinner valet vill hon se till att en tredjedel av all elektricitet

i USA ska komma från förnybara källor. Inom fyra år ska det installeras en halv miljard solpaneler. Och om tio år ska vartenda hem i USA vara försörjt av förnybar energi. Ambitiösa miljömål i kampen mot koldioxidutsläppen. Medan Clinton tar djärva steg i klimatfrågan i USA ­backar vi bakåt i Sverige.

Vill införa energiskatt

Hittills har svenska solcellsägare inte behövt betala skatt på solelen de producerar. Helt enkelt för att uppmuntra ­privata och offentliga aktörer att våga ­satsa på det förnybara. Men nu vill ­regeringen ändra på det här. Från och med 1 juli 2016 vill Stefan Löfvens reg­ering ­införa en energiskatt på 30 öre per ­kilowattimme. Det handlar om lite ­större anläggningar och en produktion vid en gräns på 144 kW. Vanliga Svenssons kanske inte drabbas för man når inte upp

i de nivåerna på ett vanligt ­villatak. Men ­bostadshus, skolor och sjukhus som producerar egen el för eget bruk kommer ­drabbas. 

Förslaget möter kritik

Remisstiden för regeringens skatte­förslag gick ut i maj i år och kritiken har ­inte låtit vänta på sig. Naturskydds­föreningen menar att solceller på en av ­fyra lämpliga takytor skulle kunna ­producera en ­tiondel av Sveriges el ­redan vid år 2030. Men att det nya förslaget ­utgör ett hinder för det målet.

I en kampanjvideo som president­kandidaten Hillary Clinton släppte i söndags sa hon:

– Framtida generationer kommer att fråga oss vad vi tänkte på och hur vi ­kunde agera så oansvarigt.

En bra fråga som även Sveriges statsminister borde fundera på.

avSomar Al Naher

ARTIKELN HANDLAR OM