ÅSIKT

2016 får inte bli dödens år

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: AP
EU DRAR SIG UNDAN Den drunknade flyktingpojken Alan Kurdi blev en symbol för ett Europa som sa sig vara berett att ta hand om de som var på flykt från Syrien. Nu, fem månader senare, har alla bedyranden tystnat.

16 januari 2016

Flyktingkatastrofen

En septemberdag flyter en treårig pojkes livlösa kropp upp på en strand i det turkiska turistparadiset Bodrum.

En fotograf från nyhetsbyrån AP tog bilderna. Pojken hette Alan Kurdi. Snart var han en symbol för ett Europa som sa sig vara berett att tillsammans ta hand om de människor som var på flykt från det sammanfallande­ Syrien. Så här fem månader senare har Europas alla bedyranden om solidaritet och att gemensamt möta flyktingkrisen tystnat.

Turkiet har fått betalt

Fler än 3 600 människor dog på Medelhavet förra året under försöken att ta sig till Europa med båt. Just nu ligger havet stilla, Läkare utan gränser har dragit tillbaka sin sjöräddningsinsats och färre flyktingar tar sig in i Europa. Murar har rests, EU har öppnat plånboken och betalat Turkiet för att stänga av flyktingströmmen till vår kontinent. Turkiska kustbevakningen har redan stoppat tusentals flyktingar från att ta sig vidare mot Grekland och från förra veckan krävs visum för flyktingar från Syrien som tar sig till landet med båt eller flygplan.

Oavsett asylskäl så ska flyktingarna inte släppas fram till vår gräns.

Vansinnet fortsätter

I en ny rapport uppskattar samtidigt FN:s flyktingorgan UNHCR att det under 2016 kommer att komma ytterligare en miljon flyktingar och migranter till Europa bara från Turkiet. Fler kvinnor och barn flyr, antingen före sina släktingar­ eller för att ansluta till en make eller pappa som

redan flytt. Det är nu inte så konstigt. Det finns egentligen ingenting som tyder på att vansinnet i Mellanöstern håller på att stillas. Det finns egentligen ingenting som tyder på att Islamiska Staten och Assad-regimen kommer att sluta mörda.

Har man döden i hälarna flyr man. Då kommer militariserade­ gränser, övervakningsinsatser och murar bara leda till att människor tar större risker när de måste fly sina hem på grund av krig.

Ovärdigt agerande

Om inte EU tar sig samman kommer 2016 att bli ytterligare ett år av massdöd vid våra gränser. Men då måste flykting­situationen vara en gemensam angelägenhet för länderna i EU. Att hela Europa drar sig undan vidare ansvar är inte värdigt. Nu måste EU bygga ett

gemensamt och rättvist flyktingmottagande som öppnar vår kontinent för dem som i dag behöver skydd.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

avDaniel Swedin

ARTIKELN HANDLAR OM

UNHCR

Alan Kurdi

Syrien