Mejla

Fredrik Virtanen

Klassklyftor är ett hot – invandring en möjlighet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Ännu en kyligt blåsig sommardag, så jag vadar genom Svenska Dagbladets vinannonser. Räknar till hela tio stycken, flera helsidor. Men inklämt mellan vinet finns en del intressanta nyheter, märkligt många på samma tema.

Regeringen presenterar förslag för att få bort tiggare från gatorna. Ja, det är orimligt med bosättningar på allmän plats. Men: var ska tiggarna ta vägen sedan de avhysts? Tänkte ni inte på den detaljen?

Det krävs press på Rumänien, som fått 32 miljarder till fattigdomsbekämpning, men bara använt cirka sex. Regeringen (och EU) borde få landet att sluta förtrycka sin romska minoritet innan man gör vulgära utspel utan lösningar på komplexa problem.

Det regnar, det finns inte mycket att göra här på landet, så jag läser forskningsrapporten ”I nationens intresse – en översikt av hur invandring bidrar till Sverige” av Jesper Strömbäck, professor vid Mittuniversitetet, skriven på uppdrag av Reforminstitutet och finansierad av Svenskt Näringsliv.

Rapporten verkar ha tystats ner i åsiktskorridoren. I stort sett bara SVT rapporterade om forskningen som säger att invandring gynnar nationen. Det är inte politiskt korrekt att säga i dessa dagar när så många partier fiskar SD-röster och nät-fascisterna hånflinar.

Debatten har kantrat, en högljudd och våldsam medvindsminoritet har lyckats sälja in småproblem som värre än både skolkrisen och arbetslösheten tillsammans.

SvD berättar också att Sverige är bäst i OECD på integrationspolitik – Bäst – och dessutom att befolkningen är den mest positiva till invandrare, enligt Migrant integration policy (Mipex). Sverige får index 78, tvåa är Portugal på 75 och trea Nya Zeeland på 70.

– Det är viktigt att inte köpa den lite förenklade bilden av att vi har misslyckats med integrationen i Sverige, säger Ulrika Årehed Kågström, general-

sekreterare för Röda korset, svensk partner till Mipex.

Men fakta – bah! Spela roll. Det här handlar om känslor och populism. Om makt. I grunden handlar frågan om humanister mot nationalister, och de i mitten som vet att invandring är nödvändigt för ekonomisk utveckling.

Ingen rasist kommer någonsin att tro ekonomen Philip Legrain som säger ”Invandring är inget hot, den är en möjlighet. Den är inte en form av

välgörenhet, den kan vara till ömsesidig nytta”. Och ingen nationalist kommer att lyssna när Jesper Strömbäck säger att Sverige skulle få ”betydande problem” om invandringen upphörde.

Sånt biter inte på de som kallar sig Sverigevänner men som inte vill Sverige väl.

”Dom skändar flaggan och vi kommer inte åt dom”, som Carl Johan De Geer målade på en uppdatering av sitt berömda konstverk på senaste omslaget av tidskriften Arena.

Absurt är det.

De rika i Sverige är rikare än någonsin, de drar ifrån varje minut, klassklyftorna bara ökar. Men i debatten är det EU-migranter, flyktingar och invandrare som målas ut som det stora hotet mot välfärden.

Absurt. Skamligt. Sjukligt.

Nu tar jag semester. Väder-appen säger att solen är på väg, jag går och badar och gläds åt att inte vara en av cirka 51,2 miljoner människor på flykt i världen, varav mindre än två promille (81 301) sökte asyl i Sverige 2014. Två promille.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: 

Fredrik Virtanen

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ekonomisk politik

Socialpolitik

Migration

Fredrik Virtanen