Mejla

Anders Lindberg

Han har köpt SD:s väljare

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

I de fina salongerna är det viktigare att bevara flödet av skattepengar ur välfärden.

Peje Erikssons Kreab har fått SD att sätta käppar i hjulet för regeringen i frågan om vinster i välfärden. Att partiet har rötter i nazismen spelar mindre roll. Men har man en gång öppnat dörren för SD kommer den vara svår att stänga.
Peje Erikssons Kreab har fått SD att sätta käppar i hjulet för regeringen i frågan om vinster i välfärden. Att partiet har rötter i nazismen spelar mindre roll. Men har man en gång öppnat dörren för SD kommer den vara svår att stänga.

Möt Peje Emilsson.

Veteran inom Moderaterna och en av de verkligt tunga makthavarna bakom kulisserna i partiet. Grundare av PR-byrån Kreab, vinstdrivande friskole­koncernen Kunskapsskolan och äldreomsorgsföretaget Silver Life.

I hans holdingbolag, Magnora AB, ingår även Demoskop som mäter opinionen och som används exempelvis för att göra undersökningar om att väljarna gillar friskolor.

Pengarna läcker

Efter valet beslutade sig regeringen, tillsammans med Vänsterpartiet, för att försöka begränsa vinstuttaget ur väl­färden. Det handlar sammanlagt om miljarder av skattebetalarnas pengar som läcker från skola, vård och omsorg till privata fickor och bankkonton i skatte­paradis. Regeringen lovade förra hösten att en proposition ska läggas under 2016. Detta är självfallet ett mycket allvarligt hot mot Peje Emilssons i imperium. Affärsidén är ju en variant av det som nationalekonomer kallar ”rent-seeking”, alltså att genom lobbying manipulera juridiska och ekonomiska system för att plocka på sig pengar. Grunden för verksamheten, liksom vinsterna, är skatte­finansierade.

Gått emot sin retorik

I går avslöjade Dagens Industri att Peje Emilssons Kreab avvärjt hotet genom att samarbeta med Sverigedemokraterna. Partiet har redan börjat sätta käppar i hjulet för propositionen om vinster genom att rösta med Alliansen i finansutskottet och gå emot sin tidigare politik. Kreab har genom förre Timbro­chefen Markus Uvells omvittnat nära relationer med SD-toppen Linus Bylund lyckats charma SD. Men det stannar inte där. Ett flertal av näringslivets riktigt tunga spelare som Almega och Vård­företagarna träffas nu i smyg med Sverige­demokraterna. Som i all lobbying handlar det i praktiken om ett stöd till kommunikation och politikutveckling för SD. Och det är mäktiga krafter de nu får på sin sida. Att Sverigedemokraterna har rötter i nazismen, att deras svans hotar journalister och att partiets företrädare skriver saker som ”Kan ingen ställa sig på Öresundsbron med en kulspruta!” spelar mindre roll.

I de fina salongerna är det viktigare att bevara flödet av skattepengar ur väl­färden.

Att Peje Emilssons Kreab på detta sätt köper upp SD och deras väljare innebär att politikens kontinentalplattor nu rör sig. Siktet är knappast bara inställt på propositionen om välfärdsvinster.

Många frågor kvar

Har man en gång tagit klivet och öppnat dörren för SD kommer den att vara svår att stänga. Det finns ju så många fler frågor att samarbeta kring. Och det finns, förr eller senare, en regering att fälla.

För SD:s väljare återstår nu att foga sig i rollen som garant för välfärdskapitalets fortsatta vinstjakt.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna

Kreab

Anders Lindberg