Mejla

Ingvar Persson

Ygeman har rätt om avvisningar

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

När förra årets asylansökningar är färdigbehandlade kommer många flyktingar att tvingas lämna Sverige
När förra årets asylansökningar är färdigbehandlade kommer många flyktingar att tvingas lämna Sverige

Världens nyhetsmedier rapporterar i dag att Sverige kommer att avvisa tiotusentals av de flyktingar som kom hit under förra året. Inrikesminister Anders Ygeman räknar med att det i vart fall handlar om 60 000 personer, men håller öppet för att det kan bli 80 000.

Det är dramatiska siffror. Ändå är frågan, vad är det egentligen i Ygemans uttalande som är så överraskande?

Grunden för den svenska asylpolitiken har inte förändrats. För att få stanna måste man få sin ansökan godkänd. Detta sker efter en lång och ingående process där de skäl man angett granskas på ett - förhoppningsvis - rättsäkert sätt.

Alla fall ska prövas

Alla har rätt att få sitt fall prövat, men de som får anslag har självfallet inte rätt att stanna i Sverige.

Med dagens regler säger erfarenheten att drygt hälften, ungefär 55 procent, av de asylsökande får sin ansökan beviljad. Nästan hälften av de asylsökande får inte stanna i Sverige eftersom deras skäl inte anses starka nog.

Omräknat till förra året när 162 000 flyktingar sökte skydd i Sverige får vi inrikesminister Ygemans siffror. Någonstans mellan 60 000 och 80 000 människor kommer så småningom att behöva åka hem frivilligt eller avvisas.

Det är i princip ingen nyhet. Det som är nytt är själva antalet. Och det är i och för sig ingen liten sak.

En utmaning

Antalet asylansökande innebär en utmaning för svenska myndigheter. Det gäller inte bara mottagningssystemet eller integrationen för dem som så småningom får sina ansökningar beviljade.

Det kommer att bli längre handläggningstider, men också nya diplomatiska utmaningar och i slutänden mer arbete för polisen.

Det kommer att behövas återvändandeavtal, sociala program och chartrade flygplan. Vi kommer att få se hårdare regler mot arbetsgivare som utnyttjar svart arbetskraft och polisinsatser för att söka upp människor som känt sig tvingade att gå under jorden.

Naturligtvis är det kontroversiellt, extremt kontroversiellt. Men faktum är att avvisningarna måste fungera om det svenska asylsystemet ska fungera. Samtidigt måste rättssäkerheten och humaniteten också bevaras, hur många fall det än handlar om.

Myndigheterna ska vara redo

Anders Ygeman vill att myndigheterna ska vara redo när förra årets rekordmånga asylansökningar är färdigbehandlade. Det har han naturligtvis rätt i men frågan om vilka flyktingar som ska få stanna och vilka medel samhället ska använda för att upprätthålla asylpolitiken är större än så.

Den rör oss alla. Vid sidan av integration kommer vi de närmaste åren att diskutera asylskäl, avvisningar och polismetoder. Det är lika bra att vi vänjer oss.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.