ÅSIKT

Hårdare tag och förbud mot tiggare löser inget

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Leif R Jansson / TT / TT NYHETSBYR?N

avIngvar Persson

LEDARE

År 2015 sedan uppskattade den svenska polisen att 4 700 utsatta EU-medborgare befann sig i Sverige för att tigga. Omkring 100 av dem var barn.
I dag, tre år senare, anser man att tiggarna är ungefär lika många. Det är inte en hållbar situation, säger Claes Ling- Vannerus som är nationell samordnare för frågor som rör utsatta EU-medborgare till Aftonbladet.

Det är naturligtvis riktigt. Men det beror inte på att tiggarna skulle utgöra något slags ordningsstörning, eller att de skapar problem i gatubilden.

Situationen är inte hållbar eftersom den innebär att människor i vårt land tvingas leva under förfärliga villkor. Situationen är inte hållbar eftersom familjer splittras och att barn far illa.

De fattiga EU-migranternas situation i Sverige är ohållbar eftersom den inte leder bort från fattigdom och rättslöshet, utan tvärtom håller på att permanenta just detta.

Reglerna mot olagliga bosättningar har skärpts. Finansminister Magdalena Andersson tycker att vi ska avstå från att ge tiggare pengar. Moderatstämman röstade i höstas för ett nationellt förbud mot tiggeri och i Aftonbladet berättar i dag Geta Iorgu och Rica Tiberius från Rumänien att polisens inställning mot EU-migranter blivit allt tuffare.

Amnesty bekräftar bilden, och talar om trakasserier.

Det är hårdare tag från alla håll, och det kommer förstås inte att fungera.
Tiggeri är ingen lösning på fattigdomen bland framför allt romer i Rumänien och Bulgarien, men det är inte ett svenskt förbud mot tiggare heller. Så länge människor i våra grannländer saknar möjligheter att försörja sina familjer, saknar möjligheter att påverka sin livssituation eller erbjuda sina barn en väg till en bättre framtid påverkar det oss.

Rumänien och Bulgarien har varit medlemmar i EU i elva år nu. Sverige och unionen har ställt krav på länderna att förbättra situationen för sina medborgare. EU:s fonder satsar fram till år 2020 över 300 miljarder kronor i utveckling och sociala program bara i Rumänien.

Till det kommer alla frivilliga program och insatser.

Resultatet är alltså på många sätt nedslående. Men det finns faktiskt inget annat sätt att komma till rätta med den ohållbara situation tiggeriet är en del av.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tiggeri

Bulgarien

Rumänien