Mejla

Jonna Sima

Skönhetssalonger gör kvinnor sjuka

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Skönhetssalongernas omsättning i Sverige har ökat med nästan 50 procent på tio år.

Efter flera års nagelbitande blev jag tipsad om gellack – ett nagellack man får målat på salong. Sedan jag testade första gången är jag fast. Det blir fint och sitter som berget i flera veckor.
Jag är långt ifrån ensam om att ha fått det här nya "behovet".

Hudvård har på senare år blivit det nya modet. På nätet kryllar det av populära bloggar, vloggar och poddar om hudvård och så kallad "beauty". Även de blanka magasinen har minskat andelen modematerial till fördel för artiklar och tips om krämer, smink och skönhet.

Den före detta supermodellen Emma Sjöberg och den tidigare modebloggaren Isabella "Blondinbella" Löwengrip har slagit sig sin på skönhetsmarknaden och förknippas i dag mer med krämer än med mode.

Glamourens mörka baksida

Överkomliga priser har gjort att även vanliga löntagare kan kosta på sig fixade naglar eller förlängda ögonfransar.
Skönhetsexplosionen märks i stadsmiljön. I Sverige omsatte hudvårdssalongerna 2,1 miljarder kronor 2016 – en ­ökning med 44 procent sedan 2008.

Branschen associeras med lyx och glamour, men bakom den nya trenden och de billiga priserna finns ett utbrett missbruk av utländsk arbetskraft och dålig arbetsmiljö med giftiga kemikalier.

Dagens Nyheter har under våren rapporterat om hur polisen lett tillslag mot 400 arbetsplatser – däribland skönhets- och massagesalonger. Överallt har man upptäckt papperslösa och svartjobbare med löner ända ned till tolv kronor per timme.

Skadlig arbetsmiljö

I en aktuell granskning av arbetsmiljön på svenska skönhetssalonger i tidningen Arbetet säger Helena Fornstedt, som arbetar på avdelningen för arbets- och miljömedicin vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, att unga kvinnor inom skönhetsbranschen ofta utvecklar allergier och problem med luftvägarna.
Arbetsförhållandena är under all kritik, menar hon.
"Ingen lokal som jag besökt har haft en fungerande allmänventilation. Om jag kommer till en industri som limmar verktyg så har man frånluft vid arbetsytan. Eller sitter i dragskåp med skyddskläder. Här kan allt saknas. Alla fel finns."

F-skattare utan trygghet

På landets 7 500 skönhetssalonger är cirka 90 procent av dem som jobbar där kvinnor. De allra flesta – 85 procent – har enskild firma och hyr ofta in sig på salongerna.

Anställningsvillkoren spelar roll.

Reglerna för skönhetsbranschen har skärpts och det har införts höga böter för de som bryter mot dem. Problemet är att de bara gäller för anställda – inte egenföretagare, det vill säga den stora majoriteten.
Arbetsmiljölagen behöver uppdateras för en ny arbetsmarknad där många är egenföretagare. Och både arbetsplatsinspektionerna och informationen om arbetsmiljölagen måste öka.
I dag offras kvinnors hälsa för andras skönhet och det är långt ifrån vackert att se.

avJonna Sima

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Hudvård

Skönhet