ÅSIKT

Gratis för Borg att låna pengar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Det har aldrig varit billigare att låna för staten. Det är ett optimalt tillfälle att investera i infrastruktur”, sa Johan Javéus, valutaexpert och chefsstrateg på SEB, i tisdagens Dagens Industri. Eurokrisen har lett till att räntan på Sveriges statsobligationer är så låg att staten i princip skulle få betalt för att låna till investeringar.

Sverige har ett optimalt tillfälle att rusta miljonprogrammen, klimatomställa energiförsörjningen och bygga järnvägar, bostäder och vägar. Det skulle ge jobb, öka skatteintäkterna – och göra landets offentliga finanser starkare.

Anders Borg har i stället ställt sig bakom Angela Merkels åtstramningar. Euroländerna har tvingats till sänkta löner och pensioner, samt omfattande privatiseringar. Valutaunionen är nära ett sönderfall.

Missat smashläge

Socialdemokraterna har inte varit tillräckligt kritisk mot den europeiska krispolitiken eller mot regeringens handfallenhet på hemmaplan. Partiet har missat ett ypperligt smashläge.

Sveriges investeringar i infrastruktur och bostäder har enligt OECD varit rekordlåga under 00-talet. Samtidigt är 400 000 svenskar arbetslösa och

bostadsbristen i storstäderna akut.

Alliansen har varit livrädd för att lätta på plånboken. Erfarenheterna från den misslyckade hanteringen av 1990-talets finanskris med 500 procents ränta spökar fortfarande.

Ta lån inte längre fel

”Den som är satt i skuld är icke fri”, titeln på Göran Perssons bok om 90-talskrisen, har förvandlats till ett mantra för politiker från höger till vänster. Det är problematiskt eftersom det i dagens läge helt enkelt inte är sant. Att ta lån är inte fel i den ekonomiska situation som Sverige befinner sig i. Vi investerar i dag för att bli starkare i morgon.

avJonna Sima

ARTIKELN HANDLAR OM

Jonna Sima