Ledare

Reinfeldt bygger ett utanförskap

Av: 

Anders Lindberg

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

vänder ryggen Reinfeldts ”två-tredjedelssamhälle” bygger på att två har det bra ställt på den tredjes bekostnad. Vad gör ett sådant samhälle mot barn som får växa upp i fattigdom?
vänder ryggen Reinfeldts ”två-tredjedelssamhälle” bygger på att två har det bra ställt på den tredjes bekostnad. Vad gör ett sådant samhälle mot barn som får växa upp i fattigdom?

LEDARE

19 DECEMBER 2011. Värderingsskifte

– Vi gick från Högfors till ett maktskifte. Nu är det dags att gå från maktskifte till ett verkligt värderingsskifte, sa Maud Olofsson (C) när hon hälsade Annie Lööf (C) välkommen till partiledarposten.

Det värderingsskiftet är ­redan här.

Handelns utredningsinstitut (HUI) räknar med att jul­handeln slår rekord. Årets ­julklapp är en färdigpackad matkasse.

– En kombination av ökad köpkraft och tidspress gör ­hushållen villiga att betala för bekvämlighet i sin vardag, ­säger Lena Larsson, vd på HUI ­Research.

Gör ett jättejobb

Men för många är ”ökad köpkraft” bara en avlägsen dröm. Även välgörenheten beräknas slå rekord i år.

Förra året skänkte svenskarna fem miljarder kronor, en uppgång från året innan. Förmodligen passeras rekordet i år.

Även Stockholms stadsmis­sion har en matkasse som en av årets julklappar. Den kostar 100 kronor och innehåller det allra nödvändigaste.

”En vanlig vecka delar vi dessutom ut omkring 30 matkassar för dem som inte har möjlighet att äta sig mätta” ­skriver Stadsmissionen på sin hemsida.

Stockholms stadsmission gör ett jättejobb och ska ha all ­uppskattning i världen. Att skänka dit är en av de konkreta saker man kan göra. Men en gång i tiden betalade vi skatt.

Blir fråga om tacksamhet

En gång, det var faktiskt inte så länge sedan, hade vi ett ­socialt skyddsnät i Sverige som gjorde att färre föll igenom. Då tvingades inte cancersjuka till socialkontoret. Då sågs fattigdom bland barn som ett samhällsproblem vi tillsammans måste göra något åt.

Plötsligt är detta inte självklart längre. Från årsskiftet blir i stället gåvor till välgörenhet avdragsgilla.

Det som en gång var rättig­heter, att äta sig mätt, ha tak över huvudet, få kläder och skor, blir en fråga om tacksamhet.

Tacksamhet mot dem som har råd och vilja att ge. Vad gör det med ett barn att växa upp med den tacksamheten? Vad gör det med människovärdet?

Inte ett gott samhälle

Det är en fråga ingen ställer, eftersom svaret gör för ont att höra. Men det är detta värderingsskifte borgerligheten drömt om så länge.

Julen är en konstig tid. Skillnaden mellan de värderingar vi hyllar och de vi lever efter är sällan större.

De flesta i Sverige har mer pengar än någonsin tidigare. Samtidigt ställs allt fler utanför. Det kallas ”två-tredjedelssamhälle”, när två av tre har det gott ställt på övrigas bekostnad. Nu har det kommit till Sverige.

Så kan man bygga en politisk majoritet, det har Fredrik Reinfeldt visat. Men man kan inte bygga ett gott samhälle.

Inte ens för dem som får råd att köpa ännu fler julklappar.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!