Ledare

Ett stort grattis

Av: 

Ingvar Persson

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Politisk händelse. Varje barns födelse är – på många sätt – en politisk händelse.
Politisk händelse. Varje barns födelse är – på många sätt – en politisk händelse.

LEDARE

Så har då kronprinssessan Victoria och prins Daniel fått en dotter. För dem – liksom för alla nyblivna föräldrar – är det den största händelse livet har att bjuda.

Månader av väntan, oro och strävanden når ett slags fullbordan för kronprinsessparet. De kommer – som alla föräldrar vet – snart att ersättas av nya månader av oro och nya strävanden. Men just i det här ögonblicket är allt fullbordat.

Det finns helt enkelt inga större nyheter, eller mer omvälvande händelser i livet, än ett barns födelse.

Varje barns födelse är – om vi lite taktlöst får låna från Björn Ranelid – ett mirakel.

Gläds med dem

Som alla nyblivna fäder strålade prins Daniel av stolthet när han i morse försökte måtta upp den lillas storlek och när han försäkrade att kronprinsessan mår bra och är mycket lycklig. Vi kan bara glädjas med dem.

Varje barns födelse är dessutom – på många sätt – en politisk händelse. En ny medborgare, med rättigheter och skyldigheter. Utan att den lilla har en aning om det har hon eller han fötts in i en gemenskap där historien och politisk kamp skapar gränser och förutsättningar för hennes liv och hennes möjligheter.

Framför varje barn ligger otaliga val, och oändliga utmaningar. Utmaningar som kommer att vara hennes egna. Val som hon kommer att tvingas göra själv, och som tillsammans med miljoner andra människors val kommer att forma samhället.

På avstånd är det detta som är demokrati. På nära håll är det en av de saker som gör föräldraskapet till ett oförutsägbart äventyr.

Otidsenligt

Morgonens förlossning på Karolinska är politisk på sitt alldeles speciella sätt. Det är en blivande statschef som föddes klockan halv fem torsdagen den 23 februari.

Det valet är redan gjort, åt henne och åt alla oss andra. Så borde det inte vara, men sådant är det statsskick vi har. Självklart är monarkin en märklig och otidsenlig ordning i vår tid.

Men just i dag, medan bilden av den gränslöst stolte prins Daniel pryder extraupplagornas löpsedlar, känns det futtigt att diskutera statsskicket.

Det är trots allt ett mirakel vi har bevittnat, precis som varje gång ett barn kommer till jorden.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!