Mejla

Daniel Swedin

En påminnelse om att kvinnor är människor

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kongolesiska Emerance har döpt sin dotter till Ansima som betyder "Gud älskar mig". Dottern är resultatet av en våldtäkt.
Foto: LINDA FORSELL
Kongolesiska Emerance har döpt sin dotter till Ansima som betyder "Gud älskar mig". Dottern är resultatet av en våldtäkt.
Läkaren Denis Mukwege, världsberömd för sitt arbete med kvinnor och barn som har blivit utsatta för sexuellt våld har fått Right Livelihood-priset i dag.
Läkaren Denis Mukwege, världsberömd för sitt arbete med kvinnor och barn som har blivit utsatta för sexuellt våld har fått Right Livelihood-priset i dag.

LEDARE

Under ett krig är det farligare att vara kvinna än att vara soldat.

Det var Patrick Cammaert som sa det. En gång ledde han FN:s fredsbevarande styrkor i östra Kongo-Kinshasa. Och han visste vad han pratade han.

Kongo-Kinshasas östra delar är ett helvete för kvinnor. "Våldtäkternas huvudstad", sägs det.

Enligt FN begås här 16 000 våldtäkter om året. Frågar man The American Journal of Public Health så våldtas 48 kvinnor i timmen.

Vi vet att i vartenda krig eller väpnad konflikt används våldtäkten som ett vapen. Från övergreppen under Japans ockupation av Nanjing 1937 till de systematiska våldtäkterna under Bosnienkriget via de över 200 000 kvinnor som våldtogs i samband med striderna mellan Bangladesh och Pakistan 1971.

Våldtäkten som vapen

Kongo är inget undantag. Det sexuella våldet är ett av många redskap i ett inbördeskrig om kontroll över gruvor och de dyrbara mineraler som bryts där.

1999 öppnade läkaren Denis Mukwege Panzisjukhuset i kongolesiska Bukavu, nära gränsen mot Rwanda. Tanken var att sjukhuset i huvudsak skulle erbjuda kvinnorna i trakten mödravård. Men verkligheten ville annorlunda. På grund av inbördeskriget fick Mukwege motvilligt bli gynekolog i stället.

Över 40 000 kvinnor som utsatts för grovt sexuellt våld har - hittills - vårdats här och Mukwege anses allmänt vara en av världens ledande experter på hur man behandlar de inre skador som en gängvåldtäkt orsakar.

I dag får han Right Livelihood-priset för sitt arbete med att behandla kvinnor som våldtagits i kriget och för att belysa orsakerna bakom sexuellt våld mot kvinnor.

I våldtäkten blir ojämställdheten och de könade orättvisorna skoningslöst belysta. Trots att kvinnor och flickor är offer är det inte sällan som männen är de egentliga måltavlorna. Flickor och kvinnor betraktas som manliga ägodelar och en attack på dem ses som en stöld eller ett sabotage riktat direkt mot fienden. Att våldta en kvinna är ett utstuderat effektivt sätt att slita sönder det sociala kittet i en by elleri ett helt samhälle.

Prisas för arbete i helvetet

I en intervju med Svenska Dagbladet påminner Mukwege om något centralt:

– I fredstid har vi lagar och sociala strukturer. Ändå utsätts 70 procent av alla amerikanska kvinnor för sexuellt våld under sina liv. I Frankrike dödas en kvinna var tredje dag av sin partner. I fredstid! I krig är det ännu värre, då slås sociala strukturer sönder, lag och ordning respekteras inte.

Så är det förstås. Våldtäkten är ett vapen som används i både freds- och krigstid. Den är ett symptom på våra samhällens och kulturers sjukdom.

I dag prisas Denis Mukwege för de insikterna och för sitt arbete i kvinnornas helvete.

För oss andra är det en påminnelse om att kvinnors rättigheter också är mänskliga rättigheter.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.