Mejla

Eva Franchell

Toppmoderaten måste få sparken för Nya Karolinska

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Finanslandstingsrådet Irene Svenonius
Finanslandstingsrådet Irene Svenonius

LEDARE

För den röd-gröna oppositionen är skandalen på Nya Karolinska givetvis mumma. Sju månader före valet sitter moderaternas finanslandstingsråd Irene Svenonius fast i en härva av konsultarvoden och misstänkt jäv.

Men inte ens oppositionen kan uppskatta Nya Karolinskas allt solkigare rykte. Sjukhuset skulle ju bli det internationellt aktade, forskningsdrivna Nobelsjukhuset. Själva diamanten i den svenska kronan.
Men i stället fick vi ett sjukhusbygge som kantats av skandaler.

Filippa Reinfeldts fel

Allt är inte Irene Svenonius fel. Nya Karolinska upphandlades redan 2010 av Catharina Elmsäter-Svärd och Filippa Reinfeldt. Som moderater ville de givetvis ha en privat lösning så de begärde in anbud, men det var bara Skanska som nappade.
Utan konkurrens kunde byggföretaget därmed förhandla sig till ett gyllene kontrakt. Allt som är privat är verkligen inte billigt. I dag beräknas Nya Karolinska sjukhuset kosta skattebetalarna 61 miljarder kronor och det kvalar därmed in som ett av världens absolut dyraste sjukhus.

Robotarna åkte fel

Och inte fick de moderata landstingsråden mycket för pengarna. Larmtelefonerna har strejkat, personalen har tvingats ta till visselpipor. Robotar har åkt fel, hjärtövervakningen har stannat, datasystemet har pajat och stora delar av sjukhuset måste byggas om. Personalen har mått illa och många har slutat.
Delvis kan det bero på sjukhusledningens storsatsning på en amerikansk managementteori som inneburit att alla vanliga kliniker har avskaffats. Och det är ungefär här Irene Svenonius kliver in på scenen tillsammans med ett stort gäng konsulter från Boston consulting group. Sedan 2011 har konsulterna kostat över en kvarts miljard kronor och det är Karolinskas upphandlingschef Jan Svenonius som godkänt upphandlingarna.
När Irene Svenonius nu vägrar en extern granskning av konsulterna på Karolinska är det maken hon skyddar.

Förtroendet är förbrukat

Det spelar ingen roll om Irene Svenonius formellt är jävig eller inte. Förtroendet är förbrukat. Kaoset på Karolinska har drabbat mängder av patienter, cancersjuka har dött i väntan på operation. Hjärtsjuka har skickats till andra sjukhus och före jul stod nästan 1500 barn står i kö för en operation.
Irene Svenonius har visserligen klivit ett halvt steg tillbaka. Hon låter nu andra ta ansvar för just Karolinska, men det räcker inte. Om patienternas, personalens och omvärldens förtroende för svensk sjukvård ska återupprättas krävs en rejäl storstädning både i landstingsledningen och på Nya Karolinska.

Sedan är det givetvis upp till väljarna att avgöra vilken sorts sjukvård vi ska ha i framtiden.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

LÄS VIDARE

Konsulternas och korruptionens parti

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

NKS, Nya Karolinska Solna

Irene Svenonius

Filippa Reinfeldt

Catharina Elmsäter-Svärd

Skanska