ÅSIKT

Det globala klassamhället blir synligt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Naturkatastrofer i fattiga länder blir sällan stora nyheter. I alla fall inte i v ästvärlden. Översvämningar, jordbävningar och jorderosion, som för miljoner människor i någon mening tillhör vardagen, når sällan svenska, franska eller tyska löpsedlar.

Med tsunamivågen har det varit annorlunda. Det är som om en del av världen som vi tidigare inte sett, en brutalare och mer allvarsam värld, sköljts fram på stränderna runt Bengaliska viken.

I veckan har vi fått rapporter om burmesiska gästarbetares situation i Thailand, en fråga som egentligen varit aktuell i årtionden.

Före flodvågen fanns det omkring 65?000 registrerade burmesiska arbetare i regionen kring Phuket och Phan Nga. Enligt de frivilligorganisationer som arbetar i området omkom omkring 1?000 burmeser när flodvågen slog in mot stränderna. Men många flyktingar arbetar illegalt i Thailand, så ingen vet exakt hur många som försvunnit.

De som överlevde vågen blir nu dubbelt drabbade. Myndigheterna erbjuder hjälp åt alla, men många burmeser vågar inte ta emot hjälpen av rädsla för att bli gripna av polisen och utvisade till Burma. Även bland dem som har arbetstillstånd är rädslan stor. Många förlorade sina papper i flodvågen och i det kaos som präglat området runt Phuket finns ingen möjlighet att skaffa nya.

Burmesiska frivilligorganisationer har sedan drygt en vecka funnits på plats i regionen men arbetet försvåras av att många hjälparbetare själva är illegala flyktingar. I onsdags misshandlades en grupp hjälparbetare av en uppretad folkmassa i byn Ban Thab Lamu.

–?Många thailändare anklagar burmeserna för den plundring som förekommit efter flodvågen, trots att det inte finns några belägg för anklagelserna, säger Phaeng Fonwe på en knastrig mobiltelefon från södra Thailand.

Hon är en av de thailändska medborgare som nu arbetar sida vid sida med burmeserna för att hjälpa de drabbade.

–?Under förevändning att de letar efter brottslingar gör polisen hela tiden nya tillslag. Över 1?500 personer har utvisats.

Burmesernas öde efter tsunamin speglar ett samhälle där flyktingar ständigt befinner sig i de mest utsatta positionerna. Läget är detsamma över hela världen.

Bara i Thailand finns i dag över en miljon burmeser. De har flytt från fattigdomen och bristen på jobb. Från militärdiktaturen och dess krig mot de etniska minoriteterna. Den thailändska regeringen, som inte skrivit under FN:s flyktingkonvention, har internerat omkring 150?000 personer i läger längs gränsen. Resten finns ute i samhället. De arbetar i textilfabrikerna och jordbruket och kring turistparadisen i södra Thailand.

De är rättslösa. De arbetar för de lägsta lönerna, med de längsta arbetsdagarna och ofta i en usel arbetsmiljö.

Paradoxen kunde inte vara större. De svenska turister som överlevde flodvågen har berättat om det thailändska samhällets enorma gästvänlighet. Samtidigt möter de burmeser, som byggt hotellen, fiskat upp turisternas middagar ur havet och serverat dem på restaurangerna, en helt annan verklighet.

Ytterst en spegel av det globala klassamhället.

Jesper Bengtsson