ÅSIKT

Ohly behöver Vägval vänster

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Lars Ohly riskerar att splittra vänsterblocket genom att ignorera Vägval vänster.
LEDARE

Klyftan inom vänsterpartiet växer. Vägval vänster, en grupp som brukar kallas förnyare, funderar på att bilda eget parti. I helgen håller de riksting i Årsta i Stockholm.

Lars Ohly har uppmanat dem som menar allvar med sitt hot att nu lämna vänsterpartiet.

Samtidigt fiskar miljöpartiet efter Vägval vänsters stöd.

Intressant plattform

Namn som John Lönnroth och Karin Svensson Schmidt skulle vara välkomna samarbetspartner för ett parti farligt nära fyraprocentsgränsen.

Vägval vänsters politiska plattform är intressant. Den representerar en självförvaltartradition. En vänster som erkänner globaliseringen och vill använda EU som ett politiskt instrument för en mer rättvis ordning. En vänster för vilken det inte finns några motsättningar mellan klasskamp, internationalism, feminism och ekologism.

Men en sådan ideologisk hållning ryms i praktiken inom de etablerade partierna på vänsterkanten. Självförvaltartraditionen har haft svårt att få någon dominerande ställning. Men den finns där.

Behövs inget nytt parti

Deltagarna vid helgens möte med Vägval vänster måste ställa sig frågan hur organisationen bäst gynnar en levande och stark vänsterdebatt. Då blir svaret att det knappast behövs en ny parlamentarisk gren av vänstern. En levande idédebatt, ja, men ett parti löper bara risken att försvinna in i skuggan samtidigt som det splittrar vänsterblocket.

På samma sätt borde väns­terpartiet och Lars Ohly inse att förnyarna i Vägval vänster behövs för att gjuta liv i det egna partiet.

JB