ÅSIKT

Hur kan ni anse att Zlatan inte är bäst?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Zlatan Ibrahimovic.
LEDARE

Det här är väl underligt. Bara 81 procent av svenska folket anser att Zlatan Ibrahimovic är landets bästa fotbollspelare.

Detta enligt Radiosportens Sifoundersökning. En när­granskning visar att mellan 15 och 19 procent av Zlatan-förnekarna inte ens tycker att han är näst bäst. Samtidigt som 97,5 procent av Sveriges fotbollsjournalister rankar Zlatan som etta.

Undersökningen visar tydligt att glappet mellan experter och lekmän även gäller fotbollsfrågor. Och att cirka 81 procent av folket har en helt annan verklighetsbild än övriga 15–19 procent.

Andra tidstypiska konflikthärdar – etablissemanget mot folket, storstäder mot landet, progressiva kvinnor mot konservativa män, fritidsgårdar mot batonger et cetera – framstår direkt triviala i jämförelse med skillnaden i bedömningen av Zlatan.

Helt logiskt korrelerar siffrorna med Sverigedemokraternas stöd, ett parti som alltid understryker att de har en annan verklighetsbild än de andra partierna (”sjuklövern”). Stödet i opinionen dalade först när den flyktingpolitik SD alltid velat ha infördes på grund av flyktingkrisen – och för att andra partier börjat spela på SD:s verklighetsbild för att vinna tillbaka väljarna.

Så, vad är verkligheten egentligen?

Fakta är att ekonomin går som en sportbil, att det påbörjats fler lägenhetsbyggen än på åratal, att våldsbrotten minskar, att Sverige har högst sysselsättningsgrad i hela EU. Å andra sidan är det också fakta att klassklyftorna ökar, att vi har cirka 250 000 fattigpensionärer och ungefär lika många fattiga barn. Men är det fakta att Sverige är uselt på skolpolitik bara för att svenska elever har klena kunskaper i internationella jämförelser?

Verkligheten är ett subjektivt begrepp. ”Reality has always had too many heads”, sjöng Bob Dylan. Vi ser det vi vill se och vi känner det vi känner. Faktaresistens är svårt att råda bot på eftersom fakta inte biter på känsla och i synnerhet inte på rädsla. Har du ont om pengar och är rädd för att gå ut om kvällen spelar det ingen roll om förståsigpåare säger att Sverige är tryggare än någonsin, att hushållen mår utmärkt och att allt fler får jobb. Just där, i det segregerade kvarteret, är det kanske inte ens sant.

Och framför allt: Även om något är bra i dag så vet man ju aldrig hur det blir i morgon. Det har därför gått alldeles utmärkt för makthungriga politiker att skrämmas med risker för framtida ”systemkollaps” och risker för framtida brottslighet eftersom vad som helst kan hända i framtiden.

Men. Här och nu, försommaren 2016, anser uppåt 19 procent av svenskarna att Zlatan inte ens är näst bäst i Sverige. Det är lika ofattbart som om 19 procent hävdade att månen är en grön ost som ska lagras och ätas till kräftor.

För mig alltså. Och för 97,5 procent av experterna och 81 procent av folket.

Men det går inte att rent tekniskt säga att Zlatan-förnekarna har fel. Man kan räkna Zlatans mål, intjänade pengar, segrar, allt möjligt, men det behöver inte betyda att han är bäst. Det är en åsikt, en bedömning, en verklighetsbild.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

ARTIKELN HANDLAR OM