Mejla

Eva Franchell

Lars Leijonborg smet från ansvar

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Lars Leijonborg kunde ha städat upp i röran på Karolinska institutet.
Lars Leijonborg kunde ha städat upp i röran på Karolinska institutet.

LEDARE

Skandalerna fortsätter att skaka Karolinska institutet. Hela ledningen har avgått och frågan är nu om det finns någon som kan återupprätta Nobelinstitutets goda rykte.

I dag var det förre justitierådet Sten Heckschers tur att presentera svidande kritik mot Karolinska institutet. 2010 rekryterade man gästprofessorn Paolo Macchiarini, det var en stjärnrekrytering och på Karolinska hoppades man säkert på en egen Nobelpristagare. Ett år senare genomförde han också Sveriges och världens första transplantation av en konstgjord luftstrupe.

Operationsförbud

Resten är skakande historia. Paolo Macchiarini hann genomföra totalt åtta transplantationer. Sex av patienterna dog och de två överlevande kräver fortfarande intensivvård.

2013 fick Macchiarini operationsförbud på Karolinska sjukhusets thoraxklinik och anmälningarna haglade in. Paolo Macchiarini anklagades för forskningsfusk. I själva verket hade han långt tidigare stoppats från en professur i Italien, men på Karolinska institutet tog man aldrig några referenser.

Där bländades man av stjärnkirurgen och kollade aldrig hans CV. Man gjorde inte ens en anställningsintervju.

Behöll tjänsten

Än mer anmärkningsvärt är att han fick behålla sin gästprofessur på Karolinska institutet trots att han förbjudits att göra fler operationer på sjukhuset. Paolo Macchiarini fick faktiskt behålla sin tjänst ända tills SVT avslöjande hans verksamhet i en serie reportage i januari i år.

I dag saknas det dokumentation kring hans forskning. Ingen vet egentligen vad han gjorde eftersom han sällan var i Sverige. På Karolinska institutet har man vårdat Paolo Macchiarini som vore han en nyckfull men lovande idrottsman och när det behövdes rundade man reglerna för att skydda sin superkirurg.

Nonchalant attityd

Sten Heckschers utredning visar hur ledningen för Karolinska institutet ofta struntat i regler och bestämmelser. Han säger att dokumentationen har varit slumpmässig och slarvig, attityden slafsig. Han menar att ledande personer på Karolinska institutet uppträtt både nonchalant och elitistiskt.

Nu har hela ledningen avgått och det med rätta, kan man tycka. Vi i media brukar ju kräva folks avgång i sådana här sammanhang.

Men Karolinskas ledning har lämnat ett Nobelinstitut i spillror. Sveriges rykte som forskningsnation kan ifrågasättas och situationen blev inte bättre när styrelseordförande Lars Leijonborg härom dagen valde att avgå. Karolinska institutet är nu helt ledarlöst och därmed finns det ingen som kan ta ansvar för städarbetet.

Sten Heckscher vädjade till Lars Leijonborg, men han hade så mycket annat att göra.

Han kunde ha stannat kvar och städat upp i verksamheten för att sedan lämna över till en efterträdare. Men Lars Leijonborg valde att smita.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.