Mejla

Linnea Swedenmark

En rädd regering gynnar de rikaste

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

KONFLIKTRÄDDA Socialdemokraterna behöver visa att de kan sätta en dagordning och driva den.
KONFLIKTRÄDDA Socialdemokraterna behöver visa att de kan sätta en dagordning och driva den.

4 augusti 2016

Välfärden

Pensionärer får förlita sig på hjälporganisationer för att kunna äta sig mätta. Cancersjuka Solbritt nekades operation i förrgår eftersom sjukhuset saknade vårdplatser och personal. I sommar har nyheter avlöst varandra om sprickorna  i Sverige. Socialdemokraterna vann ­valet med löftet att reparera välfärden, men har undvikit debatten om varför och hur det ska betalas. I går publicerades en debattartikel i Svenska Dagbladet, undertecknad av bland andra före detta finansministern Kjell-Olof Feldt (S). Skribenterna ifråga­sätter hur Socialdemokraterna ska kunna stå upp för den svenska modellen ­utan skattehöjningar. Debattartikeln kan bli en välkommen start på en politisk konflikt. Alliansens åtta år vid makten innebar skattesänkningar före välfärd. Den ­nuvarande regeringen har fört en annan politik. Kommuner och landsting har fått ­extra pengar, satsningar på skolan har ­genomförts och barn får kostnadsfria ­läkemedel.

Allt det här är bra, men det räcker ­inte. Nu måste Socialdemokraterna väcka konflikten om hur välfärdens sprickor ska lagas och hur det ska finansieras. För stridigheten om finansieringen av ­välfärden har somnat in.

Förlorar existensberättigande

Kanske vill finansminister Magdalena Andersson undvika att framställa ­Socialdemokraterna som ett bidrags­parti, ­besatt av skattehöjningar. Men den stora politiska konflikten borde stå ­mellan en politik som gynnar en deltidsarbetande undersköterska och en politik som ­gynnar de rikaste. När ingen konflikt finns kring väl­färden händer två saker. Det första är att ­Socialdemokraterna förlorar sitt existensberättigande som parti. Det andra är att nya konflikter dyker upp i stället. ­Ingen har väl missat sommarens infekterade debatt om så kallade svenska ­värderingar. Sverige har visserligen en minoritetsregering. Men det betyder inte automatiskt att vi ska ha en rädd regering. Tvärtom måste den vara extra redo att över­tyga människor om varför deras idéer för Sverige är bättre än oppositionens. ­Målet för en socialdemokratisk regering är ­inte att få en rubrik i kvällstidningarna om bra opinionssiffror i en ­mätning, utan att bygga landet starkare. Då krävs att man ­sätter en dagordning och driver den.

Var inte rädd för konflikten

Snart drar den politiska hösten i gång. Socialdemokraterna borde få till en ­konflikt om synen på ekonomin och ­välfärden. Visa att Sverige har råd med en välfärd som kan ge Solbritt en operation i tid. En välfärd där pensionärer har råd att äta sig mätta. Även om den finansieras med att de ­rikaste får betala högre skatt. Den ­konflikten är inget att vara rädd för.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.