Mejla

Linnea Swedenmark

En rädd regering gynnar de rikaste

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: JERKER IVARSSON
KONFLIKTRÄDDA Socialdemokraterna behöver visa att de kan sätta en dagordning och driva den.

4 augusti 2016

Välfärden

Pensionärer får förlita sig på hjälporganisationer för att kunna äta sig mätta. Cancersjuka Solbritt nekades operation i förrgår eftersom sjukhuset saknade vårdplatser och personal. I sommar har nyheter avlöst varandra om sprickorna  i Sverige. Socialdemokraterna vann ­valet med löftet att reparera välfärden, men har undvikit debatten om varför och hur det ska betalas. I går publicerades en debattartikel i Svenska Dagbladet, undertecknad av bland andra före detta finansministern Kjell-Olof Feldt (S). Skribenterna ifråga­sätter hur Socialdemokraterna ska kunna stå upp för den svenska modellen ­utan skattehöjningar. Debattartikeln kan bli en välkommen start på en politisk konflikt. Alliansens åtta år vid makten innebar skattesänkningar före välfärd. Den ­nuvarande regeringen har fört en annan politik. Kommuner och landsting har fått ­extra pengar, satsningar på skolan har ­genomförts och barn får kostnadsfria ­läkemedel.

Allt det här är bra, men det räcker ­inte. Nu måste Socialdemokraterna väcka konflikten om hur välfärdens sprickor ska lagas och hur det ska finansieras. För stridigheten om finansieringen av ­välfärden har somnat in.

Förlorar existensberättigande

Kanske vill finansminister Magdalena Andersson undvika att framställa ­Socialdemokraterna som ett bidrags­parti, ­besatt av skattehöjningar. Men den stora politiska konflikten borde stå ­mellan en politik som gynnar en deltidsarbetande undersköterska och en politik som ­gynnar de rikaste. När ingen konflikt finns kring väl­färden händer två saker. Det första är att ­Socialdemokraterna förlorar sitt existensberättigande som parti. Det andra är att nya konflikter dyker upp i stället. ­Ingen har väl missat sommarens infekterade debatt om så kallade svenska ­värderingar. Sverige har visserligen en minoritetsregering. Men det betyder inte automatiskt att vi ska ha en rädd regering. Tvärtom måste den vara extra redo att över­tyga människor om varför deras idéer för Sverige är bättre än oppositionens. ­Målet för en socialdemokratisk regering är ­inte att få en rubrik i kvällstidningarna om bra opinionssiffror i en ­mätning, utan att bygga landet starkare. Då krävs att man ­sätter en dagordning och driver den.

Var inte rädd för konflikten

Snart drar den politiska hösten i gång. Socialdemokraterna borde få till en ­konflikt om synen på ekonomin och ­välfärden. Visa att Sverige har råd med en välfärd som kan ge Solbritt en operation i tid. En välfärd där pensionärer har råd att äta sig mätta. Även om den finansieras med att de ­rikaste får betala högre skatt. Den ­konflikten är inget att vara rädd för.

avLinnea Swedenmark

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM