Ledare

Tolgfors flyger Sverige in i Nato

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ett F15-plan på väg mot F21 utanför Luleå i Natoövningen som Sverige deltar i.
Ett F15-plan på väg mot F21 utanför Luleå i Natoövningen som Sverige deltar i.

LEDARE

13 juni 2009. Turkiska stridsflygplan brukar bomba byar i Kurdistan. Nu dundrar de fram över norra Sverige i Natoövningen Loyal Arrow.

Där finns också amerikanska flygplan, av samma typ som bombade Irak.

Den svenska regeringen tar emot Nato med öppna armar och talar om gemensamma internationella fredsinsatser.

Militärövningen sker utifrån ett scenario med FN-mandat.

Ändå illustrerar Loyal Arrow hur nära vi knyts till den USA-ledda alliansen och till Nato-ländernas intressen. Turkiet är ett nyckelland för den amerikanska strategin i Mellanöstern.

Nyväckt oro för Ryssland

Det handlar också om Östersjöområdet. Sedan Sovjetunionen föll och EU växte österut har det ibland verkat som om hoten i vårt närområde helt försvunnit. Nu finns det en nyväckt oro för Rysslands agerande efter invasionen av Georgien.

I det läget borde Sverige och Finland spela sin traditionella roll som alliansfria länder, att minska motsättningar och öka stabiliteten genom en självständig utrikespolitik och en egen försvarsförmåga.

I stället väljer regeringen att medverka i flygövningen och att ansluta Sverige till Natos system för att övervaka luftrummet i Östersjön. Försvarsminister Sten Tolgfors berättade i går på DN Debatt att den gemensamma övervakningen även kan gälla Baltikum.

Reinfeldt ökar spänningen

Detta noteras naturligtvis i Moskva, liksom krigsspelet Loyal Arrow. ”Det faktum att två neutrala stater, Finland och Sverige, deltar i Natos övningar visar att ett vidare block håller på att formas i väst”, säger den ryske militärexperten Konstantin Sikov till Pravda.

Det auktoritära Ryssland ska inte styra svensk säkerhetspolitik, men Natosamarbetets effekter måste diskuteras öppet.

Fredrik Reinfeldt ökar spänningen i Östersjöområdet, när krisen i de baltiska länderna borde få regeringen att göra allt för att minska konflikterna.

Det sker samtidigt som alliansen har övergett samarbetet över blockgränserna.

Riksdagens majoritet klubbar igenom en ny försvarspolitik och avskaffar värnplikten utan att försvarsberedningen kunnat ge sin bild av läget.

Försvarsmakten har ett eget ansvar för smyganslutningen till Nato. Tage Erlander klagade i sin dagbok redan för 60 år sedan på hur flyggeneralerna drev en egen linje.

Målet: föra in Sverige i Nato

Så tycks det också vara nu. Plötsligt saknade Sverige en egen avlyssningssäker stridsledning av jaktplanen. Harmoniseringen med Nato hade gått före

alliansfrihetens krav på en egen försvarsförmåga.

De senaste utspelen från Sten Tolgfors visar att det numera också finns ett tydligt politiskt mål att föra Sverige in i Nato.

Det är illa för vår internationella trovärdighet och för säkerheten i Östersjöområdet.

ME

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!