Sahlin har ingen plan

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I en ny undersökning svarade 39 procent av de tillfrågade att Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand skulle bli en bättre statsminister än Mona Sahlin. Detta betyder inte att de rödgröna bör fundera på att lansera Wetterstrand som statsministerkandidat, däremot betyder det att Socialdemokratin behöver fundera rent allmänt.

Miljöpartiet har en tydligare idé

Statsvetaren Andrew Gamble har på­pekat att socialdemokratiska partier behöver tre saker för att vara framgångsrika: en regeringsstrategi, en valstrategi samt specifika politiska förslag. Socialdemokratin under Mona Sahlin har fokuserat på de två sistnämnda. Det finns nya politiska förslag – man kan tycka vad man vill om dem, men de finns. Likadant med valstrategi. Partiet tänker väldigt mycket på hur det ska kunna återta Rosenbad och har rekryterat ett antal kompetenta personer för att nå detta mål.

Däremot kan inte ens den mest överbetalda sahlinistapparatjik hävda att det finns någon tydlig regeringsstrategi. Vi vet alla att Mona Sahlin vill bli Sveriges första kvinnliga statsminister. Vi kan alla ta reda på vad Socialdemokratin tycker i olika frågor. Men vem kan säga hur en stats­minister Sahlin skulle regera landet Sverige?

Man kan tycka vad man vill om Miljö­partiet, men de har just nu en tydligare idé än Socialdemokraterna – inte bara om att de vill ha makt (eller att regeringen är dum). Utan om hur och varför Miljöpartiet planerar att utöva makt i en rödgrön regering.

John Heileman skriver i New York Magazine om Barack Obamas problem och påpekar vikten för en administration att äntra regeringsmakten beväpnad med en sammanhängande analys av situationen. Vikten av att ha med sig inte bara förslag – utan analyser av ekonomin, av läget i landet samt av regeringens roll i att forma en bättre framtid för landet.

Politiker riskerar alltid att överskatta hur mycket de kan påverka på kort sikt och underskatta hur mycket de kan påverka på lång sikt. Det räcker med att läsa några år gamla politikerbiografier för att inse hur lite alla diskussioner om olika personers dagsform i morgonsoffan egentligen betyder.

Mer strategi

För att stå emot det omedelbaras tyranni krävs det att man skapar utrymmen för eftertanke, ny kunskap och reflektion. Ger människor uppdrag att tänka på lång och medellång sikt, inte bara taktisera eller kommunicera. Men dagens socialdemokrati verkar inte mena allvar med att skapa strukturer och processer för detta. Dagens frågor saknar facit när de formuleras. Det här borde vara en öppenhetens och överraskningarnas tid för svensk socialdemokrati.

I ett läge som är så allvarligt som det vi befinner oss i just nu måste ett politiskt parti som menar allvar med att lösa Sveriges problem ägna sig åt strategi.

Inte bara taktik.

KK

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.