ÅSIKT

Afghanistan behöver fred

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: MAGNUS WENNMAN
Ska byggas upp ”När befolkningen känner tillit är utvecklingen möjlig”, menar Lena Hjelm-Wallén om Afghanistans framtid. ”Nu måste de militära insatserna styras om till civila.”
LEDARE

På torsdag går Afghanistan till val. President Karzai har en betryggande ledning i opinionsundersökningarna. Han är USA:s marionett, korrupt och lierad med krigsherrar misstänkta för krigsförbrytelser, men ändå den som kommer att ta hem segern.

FN befarar att hot och våld kommer att hindra många från att rösta. Talibanerna har sagt att de kommer att störa valet. Ännu vet ingen hur många afghaner som faktiskt vågar trotsa talibanerna och gå till valurnorna i övermorgon.

Demokratiseringen ska stöttas

Men det är ändå bra att Afghanistan kan genomföra ett val. Det är en seger i sig. Det handlar om ett land i yttersta fattigdom. Afghanistan är ett våldsamt land där klanhövdingar fortfarande styr över delar av landet. Det har egentligen aldrig varit en hel och fungerande nation.

Både EU och USA har lovat att stötta demokratiseringen i Afghanistan. Men hittills har det stödet mest bestått av militära styrkor och ännu mer upprustning. Den civila befolkningen har pressats av talibaner, kriminella och utländska styrkor. Våldet har trappats upp.

Lena Hjelm-Wallén har varit både Sveriges utrikesminister och ordförande i Svenska Afghanistankommittén. Hon välkomnar en öppen debatt om situationen i Afghanistan.

–?Nu måste det ske en utveckling i landet. Afghanistan behöver skolor och hälsokliniker. Man behöver polis och ett fungerande rättssystem. Nu måste de militära insatserna styras om till civila insatser.

Viktigt att spela med öppna kort

Om två veckor samlas EU:s utrikesministrar i Stockholm för att diskutera läget i Afghanistan.

–?EU kan göra mycket mer, fortsätter Lena Hjelm-Wallén.

Hon vill se en öppen agenda för insatserna i Afghanistan. Det är viktigt att befolkningen förstår att det inte finns någon dold agenda, ingen som vill ockupera landet, ingen som vill åt några oljefyndigheter.

–?När befolkningen känner tillit är utvecklingen möjlig.

Obama måte agera

Lena Hjelm-Wallén hoppas att FN kan bli bättre på att samordna insatserna på plats. Och hon har inte givit upp hoppet om Barack Obamas möjligheter att bidra till utvecklingen i Afghanistan.

–?Trots att han förlitar sig för mycket på det militära...

Och det är sannolikt bara Barack Obama som har kraften att styra om utvecklingen i Afghanistan. Efter valet, när läget lugnat sig, kan han börja ta hem sina trupper.

–?Militärerna ska enbart vara där för att bygga upp den afghanska militären.

Carl Bildt säger att utmaningen i Afghanistan inte handlar om att vinna ett krig – utan om att bygga fred. Han kan lyssna på sin företrädare och satsa på en fredlig utveckling av ett mycket sargat land.

EF