Helgens snökaos är bara en början

Vår beredskap är inte god

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Bild: Robert NYBERG

Väderprognoserna har aldrig varit bättra. De meteorologiska instituten behandlar oändliga mängder data i sina modeller och kan timme för timme förutse nederbörd, vind och temperatur. Med hjälp av telefoner och appar kan varenda människa få detaljerade förutsägelser för precis den plats de befinner oss på.

I allmänhet är de häpnadsväckande träffsäkra. Påstår prognosen att det ska regna klockan elva så brukar det regna klockan elva. Och talar prognoserna om snö så lär det snöa.

Ändå kan det kännas som samhället är mer oförberett och sårbart än någonsin. Att februari skulle inledas med ett snöfall kan knappast ha kommit som en överraskning för Trafikverket, kommunernas snöröjning, SJ eller flygplatsledningen på Arlanda.

Svarta rubriker om vit snö

Trots det talar svarta rubriker om inställda busslinjer, försenade tågavgångar, dåligt väglag och strömavbrott. Aftonbladets läsare kunde i helgen berätta om tåg som stannat mitt i skogen, flyg som inte gick och överbelastade telefonväxlar.

Mitt i röran gick dessutom brandlarmet på Stockholms central.
I somras drabbades Sverige av torka, och av bränder. Då var det värmen som skapade katastrofsituationer. Nu är det alltså snön, och kylan.
Helgens väder har knappast varit extremt. Det händer att det snöar i februari. Men vi måste förbereda oss på att vädret kommer att bli extremt. Exakt det säger nämligen alla modeller för klimatförändringen. Vi kommer att få mer nederbörd, mer vind och mer torka. Och alldeles säkert också mer snö.

Beredskapen klarar inte utmaningarna

Dagens svenska beredskap klarar inte de utmaningarna, det har de senaste dagarna påmint oss om. Beredskapen handlar inte bara om centrala myndigheters organisation eller tillgången till spektakulära resurser.

Att sommarens bränder inte blev värre berodde delvis på den internationella hjälpen, men framför allt på att de kommunala räddningstjänsterna fanns på plats. På samma sätt måste den vardagliga förmågan att hålla järnvägsväxlar rena, vägar plogade och tågen isfria bli bättre än i dag. Mitt i vintern måste både samhället och vi som privatpersoner kunna klara av ett snöoväder.

Dessutom måste alltså den svenska staten ha beredskap för att det kommer att inträffa verkliga katastrofer.

Helgens snöfall har dragit vidare. Ett nytt har redan kommit in från väster. Det är som sagt februari.

avIngvar Persson

ARTIKELN HANDLAR OM

SJ