Mejla

Joanna Abrahamsson

Den tysta döden tar årligen 220 liv

Nu behövs en nationell nollvision mot drunkning

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Hopptorn vid Tantobadet på Södermalm i Stockholm.
Hopptorn vid Tantobadet på Södermalm i Stockholm.

LEDARE

Drunkning är en tyst död. Även om en badplats är full av människor är det inte säkert att det märks att någon håller på att sjunka i vattnet. Bara förra helgen dog fem personer i drunkningsolyckor. Män är överrepresenterade och det beror enligt Svenska livräddningssällskapet på att män tar mer risker och tror att de har större simförmåga än de faktiskt har. Men det är inte vattnet som är farligt, det är okunskapen.

Ungefär 220 personer dör årligen av drunkning och det kan jämföras med 190 dödsfall i trafiken och 44 som sköts till döds förra året.

Oklar ansvarsfördelning

Kommunala badplatser är kommunens ansvar och skötseln och säkerhetsarbetet ser väldigt olika ut i landet. Sveriges kommuner och regioner (SKR) säger att det inte finns någon samordning mellan kommunerna och det är inte heller något de har valt att lyfta på nationell nivå. Svenska livräddningssällskapet efterlyser i sin tur fullvärdig statistisk och fakta på området, även om MSB har haft regeringsuppdrag om vattensäkerhet.

Samtidigt som alla aktörer höll på med sitt hittades sexårige Rais förra sommaren död på bassängbotten av en skolkamrat under en badutflykt.

Läroplanen är tydlig med vikten av simundervisning. Men en kommunenkät från tidningen Läraren visar att 6 av 10 kommuner saknar centrala riktlinjer för hur simundervisning och bad ska ske på ett säkert sätt med barn och elever. Pandemin har också medfört stängda simhallar vilket ledde till bristfällig undervisning under en längre period.

Simsäkerhetsarbetet förtjänar mer än en såhär splittrad och oklar ansvarsfördelning. Då är trafikområdet en bra förebild.

Nollvision krävs

Riksdagen beslutade redan 1997 om nollvision i trafiken med fokus på att ingen ska dödas eller skadas allvarligt. Ansvaret för trafiksäkerheten är delat men myndigheten Trafikverket sköter samordningen.

Det är inte bara ljudlöst att drunkna, det är också väldigt tyst hos ansvariga politiker.

Politiker av alla partifärger och på alla nivåer måste samla ihop sig och ta ett helhetsgrepp för att förebygga och förhindra drunkningsdöden. Lösningarna finns redan: flytväst, nykterhet vid vatten, simskola, badvakter, badvettsregler, båtsäkerhet och uppsikt över barn, men samordning saknas.

Sverige behöver därför en nationell nollvision mot drunkning.


Fem personer drunknade förra helgen och per år är det fler som dör av drunkning än i trafikolyckor. Men det är inte vattnet som dödar, det är okunskap. Vad tycker du är bäst metod för att få ner siffrorna?

Chatta med Joanna Abrahamsson. Chatten öppnar klockan 09, men det går bra att ställa frågor redan nu.


Av: 

Joanna Abrahamsson

Publisert:

LÄS VIDARE

Marknaden inne och petar i ungas framtid

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Drunkningsolyckor

Riksdagen

Trafikverket

Nykterhet

Simhallar