Zina Al-Dewany

Åkessons grabbar är M:s högra hand

Sverigedemokraterna lurar sina väljare

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ulf Kristersson och Jimmie Åkessons partier röstar nästan alltid likadant i riksdagen.
Ulf Kristersson och Jimmie Åkessons partier röstar nästan alltid likadant i riksdagen.

Jimmie Åkesson röstar nästan alltid som Ulf Kristersson i riksdagen. Det visar en ny sammanställning som DN gjort.

Men Sverigedemokraterna vill inte att erkänna att de är ett högerparti. De gillar att kasta paj åt höger och vänster. Så har de samlat missnöjda väljare från både högern och Socialdemokraterna. Det får den som röstar på SD att tro att de är ett parti emot etablissemanget.

Låt oss gå tillbaka till Fredrik Reinfeldts regering. Alliansen var känd för att sänka skatterna för de rika och köra skolan i botten enligt PISA-mätningar. Välfärden urholkades medan en del fick avdrag för att rengöra poolen.

Under regeringen Reinfeldts andra mandatperiod röstade SD med Moderaterna 1 554 gånger av 2 699. De blev ett regeringsunderlag för Alliansen. Det fortsatte de att vara tills det blev maktskifte. Då hände något.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet är inte Åkessons favoritpartier. Om man ska tro honom är de ansvariga för allt dåligt i landet. Men 2015/2016 röstade Åkesson och hans partikamrater främst med S-MP-regeringen.

På samma sida

Men nu hamnar M och SD allt oftare på samma sida i riksdagen. Detta enligt Jan Teorell, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, som står bakom DN:s sammanställning.

Enligt Teorell betyder det att det blir lättare att bilda en Kristersson-regering. Medan SD säger sig vilja ha en mer generös a-kassa och sjukpenning än Moderaterna, går de ändå i stort med på Moderaternas skattesänkningar. En spännande ekvation, om de får ihop det.

Men att SD är höger är ingenting nytt. Timbros vd Benjamin Dousa har beskrivit närheten mellan de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna. I en essä förklarar han att "liberala och konservativa partier i Europa har en historia av samarbete. Det är inte konstigt. Liberalism och anglosaxisk konservatism är värderingsmässigt sammanflätade."

”SD mest liberala”

Dousa skriver att SD-väljarna är bland de mest liberala när det kommer till ekonomisk politik. Detta genom att hänvisa till en egen beställd mätning av Demoskop där SD-väljare anser att skattetrycket i Sverige är för högt.

På påståendet "Den höga levnadsstandarden i Sverige beror på att politiker har skapat ett välfärdssamhälle” svarar färre SD:are än Centerpartister och Liberaler "ja" . De tror alltså inte att välfärden varit resultatet av politiska beslut.

Dousa och Timbro har rätt. Sverigedemokraterna är och har alltid varit ett parti till höger. Politiken de varit med och fört har lett till att Sverige är ett skatteparadis för de rika, och att skola, äldreomsorg och vård nu går på knäna. Med DN:s sammanställning har vi bara fått det svart på vitt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.