Lovisa Arvidsson

Putins krig förstör din mormors äldreomsorg

Kriget i Ukraina har drivit upp kostnaderna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

 En kämpig ekonomi är att vänta för landets kommuner under kommande år.
En kämpig ekonomi är att vänta för landets kommuner under kommande år.

Gudarna ska veta att pandemin inte har varit någon dans på rosor. Men märkligt nog har den gjort positivt avtryck i kommunernas och regionernas budgetar.

Röda siffror blev gröna när vi gick in i den största krisen i modern tid.

Anledningen var att Magdalena Andersson (S), Sveriges dåvarande finansminister, bestämde sig för att öppna ladorna. I rekordfart fylldes kontona ute i landet. Det skulle inte vara brist på pengar som avgjorde Sveriges förmåga att bekämpa viruset, deklarerade finansministern.

Det var ett klokt drag.

Men det innebar också att kommunernas och regionernas ekonomi blev pandemidopad.

Stort underskott väntar

Nu tornar molnen upp sig på himlen.

Förra veckan släppte Sveriges kommuner och regioner, SKR, sin årliga ekonomirapport. Inte sällan kan en sådan rapport fungera som ett effektivt sömnpiller. Nu lär den i stället hålla lokalpolitiker och regiondirektörer vakna om nätterna.

I rapporten slås det fast att de goda åren är över. Det totala underskottet ligger på tre miljarder kronor. Hårdast drabbade är regionerna.

De extra pengarna är slut. Vårdskulden är enorm. Personalen är utarbetad. De som är kvar springer dubbelt så snabbt för att täcka upp för den växande personalbristen. Den svenska välfärdsapparaten behöver 200 000 fler anställda de kommande tio åren. Samma period ökar den arbetsföra befolkningen med 250 000 personer.

Det är en ekvation som inte går ihop.

Men vi såg det komma.

Många kommuner går på knäna

De nya mörka molnen på himlen är Putins krig i Ukraina - och den skyhöga inflationen som följt i dess spår. De pengar som rullar in via skattesedeln äts snart upp av dyrare priser. Det kostar trots allt en slant att hålla sjukhus och kommunal äldreomsorg igång.

Många kommuner ute i landet går redan på knäna. Skatteintäkterna räcker inte för att upprätthålla den välfärd de enligt lag är skyldiga att leverera till kommuninvånarna. Detsamma gäller flera regioner.

För flera av dem har pandemiåren gett ett ekonomiskt andrum, hur bakvänt det än låter.

Underfinansierad välfärd

Nu möter vi den bistra verkligheten igen. Den visar tydligt att det svenska välfärdssystemet lider av ett kroniskt underskott.

Vård- och omsorgspersonal är i regel mästare på att trolla med knäna, men inte ens de kan lösa det här. De är ju upptagna med att springa i korridorerna.

Vad som behövs är ökade statsbidrag. Från statens lador och ut till kommunerna och regionernas bankkonton. Och det måste vara permanent.

Sverige har 290 kommuner och 21 regioner. Det borde ligga i allas intresse under valåret 2022 att de klarar sin ekonomi.

Det ska inte behövas en pandemi eller kris för att röda siffror ska bli gröna.


Kriget har drivit upp kostnaderna för välfärden. Är du orolig över hur det ska gå för äldreomsorgen?

Chatta med ledarskribent Lovisa Arvidsson.

I chatten diskuterar skribenten med läsarna.

 • Lovisa Arvidsson
  24 maj 202209.31

  Det fick bli dagens sista chatttinlägg! Jag vill tacka alla som har bidragit till diskussionen och önskar er en fortsatt fin dag!

 • 24 maj 202209.30

  svenska välfärdssystemet lider av ett kroniskt underskott. Skattepengarna går till marknads vård, marknads skolor, och SKR, en halvmyndighet, en så kallade marknads myndighet som servar regionerna i det de ska göra själva som år regionernas ansvar som de nu lejer ut på sin arbetsgivare organisation SKR.

  Bo

  Ja, stora summor av våra skattemedel går från det offentliga och ut i det privata. Sen ser jag nog inte att SKR är boven i dramat utan en marknadfiering av välfärden.

  Lovisa Arvidsson
 • 24 maj 202209.26

  Du utelämnar den största faktorn bakom stigande priser/kostnader, vilket är centralbankernas lågräntepolitik och pengatryckande. Om du tycker att ekonomin har det svårt nu, vänta tills centralbankerna tvingas välja mellan att kollapsa hela ekonomin genom att antingen höja räntorna extremt kraftigt för att få stopp på inflationen, eller att låta inflationen eskalera till en hyperinflation.

  Fredrik

  Jas, visst är det så att centralbankernas agerande också spelar in. Men det är också ett faktum att vi ser en stigande inflation i krigets spår som kommunerna och regionerna inte hade kunnat förutspå, och som nu påverkar kommande budgetår negativt.

  Lovisa Arvidsson
 • 24 maj 202209.24

  Låt staten göra SKR jobb så blir det ordning i regionerna, En arbetsgivare organisation åt regionerna gör regionernas jobb, får regionerna skapa halvmyndigheter för staten ?, kostar regionerna skattebetalare ca 600 miljoner år och SKR bygger ett palats åt sig i Stockholms centrum.

  Bo

  Vem som ska göra vilket jobb är en högst relevant fråga. Personligen tycker jag inte att det är en dålig idé att låta staten ta över vård och kollektivtrafik som idag ligger på regionerna.

  Lovisa Arvidsson
 • 24 maj 202209.19

  Hörde att dom öppnat Netflix på fängelserna är detta sant??? hårdare straff för dom intagna dom kan faktiskt sitta inne flera i en cellbröd och gröt där sparar man en del och bättre för dom gamla

  TACK

  Jag är tämligen okunnig om vilka streamingtjänster som finns på fängelser. Däremot tycker jag inte att det låter som en bra idé att låta kriminalvården betala för äldreomsorgen.

  Lovisa Arvidsson
Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ämnen i artikeln