Biblioteket ska inte porta folk, Morgan Johansson

Tjafsar om vem som varit tuffast

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I mellandagarna är många lediga, men inte justitieminister Morgan Johansson (S). I veckan föreslog han att människor ska kunna portas från både bibliotek och badhus, genom att utvidga tillträdesförbudet.

Det är ett förbud som sedan mars i år gäller i butiker. Om en butiksinnehavare tror att en person riskerar att begå brott, så kan en åklagare fatta beslutet om att porta personen. Brottet kan vara stöld, skadegörelse eller trakasserier av personal.

”Det handlar om att kunna porta den som inte kan bete sig. Det handlar om att man hotar och i värsta fall begår brott”, säger Johansson på pressträffen där han menar att förbudet måste utvidgas.

Spänner musklerna

Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forsell (M) säger till TV4 att detta är något som oppositionen krävt under flera års tid, och en majoritet i justitieutskottet. På twitter börjar Johansson och Forsell tjafsa om vem som varit mest för förslaget, Socialdemokraterna eller Moderaterna.

Det hela är en rätt tröttsam historia. Moderaterna skriker efter tuffare tag, Socialdemokraterna följer efter och spänner musklerna. Då får de kritik från Moderaterna för att vara för veka som inte går längre. Och så fortsätter det.

Men vad säger egentligen de som påverkas av förslaget? Karin Linder, generalsekreterare för Svensk biblioteksförening, sågar förslaget.

”Det baserar sig på att vi tycker att biblioteken är en öppen arena och ett öppet rum – där ska alla få tillgång till information. Börjar man stoppa den möjligheten, då har vi begränsat ordet “alla”. I bibliotekslagen står det att biblioteken ska vara till för alla”, säger Linder till TT.

Bibliotekarier – inte dörrvakter

Men det handlar inte bara om att det ska vara öppet för alla. Linder menar att det blir svårt att upprätthålla en sådan lag då det kommer krävas vakter, bibliotekarier kan inte agera dörrvakter, säger hon.

På frågan om hur man ska komma åt problemen har Biblioteksföreningen ett annat svar än att porta människor från biblioteket. ”Det finns bibliotek i dag som har arbetat framgångsrikt tillsammans med andra kommunala verksamheter eller med civilsamhället.”

Först låter det kanske lockande att stänga ute alla som upplevs som störningsmoment med en ny lag. Äntligen lite lugn och ro, kanske justitieministern tänker. Men för de som arbetar i sådana verksamheter blir det ett tomt slag i luften för att regeringen ska spela tuff.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.