Zina Al-Dewany

Hyresgäster i klorna på giriga konsulter

Mjölkar miljonprogram på pengar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Fler hyresrätter ska bli bostadsrätter, och snabbt ska det gå när problem med segregation och fattigdom ska brytas. Så resonerar den styrande högern i Stockholm. Men resultatet är en mardröm för tidigare hyresgäster.

Vi har tidigare skrivit om hyresgäster som pressas med maffialiknande metoder och ombildningskonsulter som tjänar miljoner. Nu visar det sig att härvan är större, och det är ännu en gång Hem & Hyra som står bakom granskningen.

I miljonprogramsområdet Hallonbergen sålde det kommunala bostadsbolaget invånarnas hyresrätter. Samtidigt fick de tidigare hyresgästerna ansvar över föreningens ekonomi. Miljontals kronor strömmar genom fastigheten. Pengar som delvis hamnar i fickor på konsulter.

Konsulter roffar åt sig

De som skötte allt var Restate, den största ombildningskonsulten i Stockholm. Men bolaget såg även till att själva bli förvaltare. Så tjänar de pengar på att hyresrätter blir till bostadsrätter, och på skötseln efteråt.

– Husen har ofta enorma renoveringsbehov. Konsulten kommer in och tecknar avtal om skötsel och renovering för stora extrakostnader, de ger sig själva eller närstående uppdrag. Exemplet visar att det är fritt fram för den förslagne att gå in och mjölka de här miljonprogrammen på pengar, säger Hem & Hyras editionschef Anna Tiberg till Aftonbladet.

Boende tappar kontrollen

Tiberg berättar hur det leder till att föreningens ekonomi sämre, att man tvingas höja avgiften och all risk hamnar på de tidigare hyresgästerna och bostadsrättsägarna.

Resultatet är att de tidigare hyresgästerna tappar kontrollen.

– De flesta är låginkomsttagare och jobbar många timmar om dagen och har inte tiden att engagera sig. De arbetar för mat på bordet. Allt utöver det blir övermäktigt, säger en av medlemmarna i föreningen i Hallonbergen till Hem & Hyra.

Löser inga problem

Sen den första granskningen har det hänt en del. Vänsterpartiet har gjort en polisanmälan och kräver att Restates alla ombildningar i Stockholm utreds, justitieminister Morgan Johansson (S) vill utreda och skärpa lagen, och Socialdemokraterna i Göteborg går till val på att stoppa alla ombildningar.

Det här är resultatet när våra gemensamma hyresrätter säljs ut och ombildas. Det löser varken problem med segregation eller fattigdom. De enda vinnarna ser ut att vara konsulterna och deras vänner.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.