Eva Franchell

Barnhem byggs åter för funktionshindrade

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Här byggs Eskilstunas första boende för LSS-barn.
Här byggs Eskilstunas första boende för LSS-barn.

I Eskilstuna byggs just nu ett barnhem.
Det är Eskilstunas första hem för barn med funktionsnedsättningar. Ett LSS-boende.
Berättelsen om det nya boendet snurrar redan på nätet. Maria Persdotter som är ordförande för RBU, Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar (RBU) skriver på Facebook:
"Ännu en kommun bygger nu barnboende. Inte den första, och det lär inte vara den sista heller. Det är detta som händer när familjer med barn med omfattande funktionsnedsättningar inte får/får behålla personliga assistans till barnet. 50-talet är på väg tillbaka med stormsteg. "

Sinnesslöanstalter

Än vet vi inte vilka barn som kommer att flytta in i Eskilstunas LSS-boende, men målsättningen borde givetvis alltid vara att barn ska bo kvar hemma hos föräldrar och syskon eller i varje fall i familjemiljö. På 50-talet placerades barn med funktionshinder på olika institutioner eller sinnesslöanstalter, som de också kallades. Det är en tid vi inte vill ha tillbaka.

Ändå noterar Maria Persdotter att kommunerna bygger fler barnboenden. Kanske beror det på att kommunerna tvingas ta allt större ansvar för LSS och assistanshjälpen till funktionsnedsatta. När Försäkringskassan avslår över 80 procent av assistansansökningarna får föräldrar till funktionsnedsatta barn vända sig till kommunerna i stället.

Pengar tas från skolan

Staten vältrar därmed över kostnaderna på kommunerna och för en liten kommun kan det bli näst intill övermäktigt. I lilla Boxholms kommun handlar det om en ökning från 147 000 kronor 2014 till närmare 5,2 miljoner kronor år 2016. Det är pengar som får tas från skolan och äldreomsorgen för staten bidrar knappast till den kommunala assistansen.

Den ansvariga ministern Åsa Regnér upprepar att alla som har rätt till stöd ska få det och ingen ska riskera att hamna mellan stolarna. Vad hon menar är att kommunerna ska betala och när de kommunala kostnaderna ökar finns risken att kommunerna börjar leta efter billigare lösningar. De kanske rent av bygger fler barnhem där barnen bor tillsammans och kan dela på assistenterna.

Lyssna på vänstern

Åsa Regnér svär sig fri och skyller på lagstiftningen, men det är faktiskt hon som kan föreslå de lagändringar som krävs för att människor med funktionsnedsättningar ska få den assistans de behöver. Åsa Regnér borde lyssna på Vänsterpartiet, Kristdemokraterna eller sin egen kongress. Det är många som vill ändra lagen.
Situationen börjar bli kritisk för föräldrar till barn som varken kan andas eller äta själv. Hur ska föräldrarna kunna försörja sig och när tvingas de ge upp och låta barnen flytta till barnhem?

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.