Mejla

Anders Lindberg

I EU-valet står M på fel sida av historien

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jytte Guteland (S)
Foto: MICKAN PALMQVIST
Jytte Guteland (S)

Tro det eller ej, men i dag är det precis en månad kvar till EU-valet. Tillsammans med en halv miljard andra européer ska svenska folket då välja ett nytt Europaparlament. Valet utspelar sig mot en fond av tio år med finanskris, flyktingkris och klimatkris, med rysk aggression mot Ukraina, en rörig Brexit och inte minst... Donald Trump.

Att döma av opinionsmätningarna kokar det i väljarkåren. Experter varnar för att en ny - råare - höger kan få stora framgångar i valet. I Sverige bör vi räkna med att SD ökar men även att framtidens parlamentariker från M och KD blir mer provinsiella än vi vant oss vid. Tiden när Moderaternas partiledare bar en urtvättad gul tröja med texten "Hallänning Svensk Europé" är historia.

”Hållbart Europa”

Dagens Europeiska högerkrafter kombinerar i stället olika grader av nationalism med att motarbeta jämställdhet och klimatarbete.

Alltså exakt allt EU inte behöver.

Vi träffar Socialdemokraternas EU-kandidat Jytte Guteland, 39, över en kopp kaffe och frågar hur alternativet ser ut.

– Jag försöker prata om det som ett hållbart Europa, där miljö, ekonomi och sociala frågor hänger ihop. Om man glömmer den sociala hållbarheten blir det protester mot klimatpolitik, som de gula västarna i Frankrike. Vi vet ju att ett EU som ställer om klimatet även ger fler jobb på sikt men samtidigt att vissa branscher kommer att drabbas hårdare, som kolgruvor, säger hon.

I hetluften

Jytte Guteland har tredjeplatsen på Socialdemokraternas lista och är den enda av de fem nuvarande S-parlamentarikerna som ställer upp till omval. Hittills har hon suttit i Miljöutskottet och pekas av Naturskyddsföreningen ut som en av de ledamöter som gjort mest för miljön.

Hon bor i Stockholm med maken Johan som är polis och deras två barn, 6 och 2 år gamla. Samt den belgiska vallhunden Vilda. För att minska veckopendlingen har barnen har fått följa med till Bryssel och går på förskola där. Så livspusslet är minst sagt komplicerat. Om hon blir omvald väntar ytterligare fem år i den europeiska hetluften. Hennes hjärtefråga är miljön.

”Konservativa spjärnar emot”

– Den konservativa gruppen har aktivt spjärnat emot i klimatpolitiken, både vad EU ska göra och i fråga om enskilda sektorer, som dieselbilar. Konflikten på miljöområdet mellan höger och vänster står enkelt uttryckt mellan låga eller höga ambitioner, säger hon.

Socialdemokraterna vill reducera utsläppen av växthusgaser med 55 procent till 2030. M, KD och SD har röstat nej. På sikt vill Jytte Guteland ha ett helt klimatneutralt Europa. Samtidigt vill hon använda EU:s handelsavtal till att sprida klimatpolitiken globalt på samma sätt som EU redan har gjort i fråga om kemikalier. EU är världens största handelsblock och har verklig tyngd i förhandlingarna

– Det finns statsvetare som hävdar att EU:s kemikaliepolitik påverkat mer genom handelsavtalen än på EU:s egen marknad, säger hon.

Näringslivet långt framme

Att högern intresserar sig så lite för klimatet är på sätt och vis märkligt. Samtidigt ligger det svenska näringslivet långt framme i omställningen, genom ny klimatsmart teknik hoppas de kunna konkurera även när jättar som Kina och Indien vill vara med i matchen. De vet att ett litet land måste vara först med det senaste, bäst och mest innovativa. Annars blir vi omsprungna. Högern trampar runt i en fyrtio år gammal kärnkraftsdebatt i stället.

Enligt FN:s klimatpanel har vi bara drygt tio år på att bromsa klimatförändringarna. Sedan kanske det inte går längre.

Så Klimatet borde bli den största frågan i EU-valet. Årets säsong av torka och skogbränder har redan börjat, förändringarna är inte längre teorier i en bok. I Europas städer tar hundratusentals ungdomar efter Greta Thunberg och kräver nu handling av politikerna.

Många av dem har inte ens rösträtt i valet 26 maj – men de ska leva i den framtid valet handlar om.

Av: Anders Lindberg

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.