Mejla

Jonna Sima

Hon trodde barnet skulle dö i magen

Vi borde prata mer om väktarvåldet

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vakterna tryckte den gravida kvinnan mot en bänk efter att tumult uppstått vid en biljettkontroll.
Foto: Skärmdump/Instagram
Vakterna tryckte den gravida kvinnan mot en bänk efter att tumult uppstått vid en biljettkontroll.

Gravid i åttonde månaden och nedtryckt med ett väktarknä i ryggen på en bänk vid Hötorgets tunnelbana. Mobilfilmerna på den höggravida och panikslagna kvinnan väckte starka reaktioner och fick stor spridning på nätet när de publicerades i slutet av januari i år.

Kvinnan som var på väg till sjukhuset med förvärkar hade tvingats av tunnelbanan vid en biljettkontroll av ett flertal ordningsvakter. Filmerna visar hur hon under tumultartade omständigheter leds ut ur t-banestationen. Kvinnan skriker som för sitt liv, hennes upprivna dotter gråter och andra kvinnor på perrongen vädjar till vakterna att lugna sig och ta hänsyn till att människan de drar och sliter i uppenbart är höggravid.

Förundersökningen nedlagd

På filmen hörs det hur väktarna ideligen bara svarar "backa undan".
Men filmmaterialet från händelsen visar inte att kvinnan utsatts för "något allvarligare våld".
Det hävdar åklagaren Lucas Eriksson som i går tog beslutet att lägga ned förundersökningen.
Kvinnan själv har berättat att hon fruktade för att barnet skulle dö i magen.

Den som har upplevt förvärkar vet att smärtan och den stegrande oron får kroppen att gå in i ett slags överlevnadsläge. Att i den situationen bli fasthållen och neddragen av ett helt gäng manliga väktare är allvarligt – och det är våldsamt.

Tänk dig att kvinnan är vit

Tänk dig att den nedbrottade kvinna på tunnelbanan är vit.
Så skrev Aftonbladets ledarsida efter den uppmärksammade händelsen. Men det var hon inte, kvinnan är svart. Att det kan spela roll är tusentals svenskar som inte är blonda och blåögda medvetna om.
Enligt justitiedepartementet i London är det fyra gånger större risk för en svart britt att utsättas för visitering på gatan, så kallad stop and search, än för en vit landsman. I Sverige har ingen ordentlig kartläggning gjorts, men en undersökning från EU visar liknande förhållanden i hela unionen.

Att bli stoppad av polisen på grund av sin etnicitet är en återkommande erfarenhet hos vissa grupper i Sverige. En mindre svensk studie beskriver att unga afrosvenska män drabbas av etnisk profilering i synnerhet.

Riskerar att rasera tilliten till rättssamhället

Kort efter tunnelbaneincidenten hölls en manifestation i Kungsträdgården i Stockholm. Många människor ville sluta upp bakom protesten mot väktares övervåld och rasprofilering. "Vi har fått nog", var budskapet. Samhället måste omvandla de orden till handling.

Väktarbranschen visar gång på gång att den behöver kontrolleras och regleras hårdare, inte minst eftersom den expanderar snabbt. En omfattande privatisering av våldsmonopolet är farlig, antalet poliser bör i stället bli fler och väktarna färre.

Regeringen har nyligen meddelat att de vill se över lagen för ordningsvakter, de borde även ta itu med frågan kring rasprofilering. Annars riskerar tilliten till polis, ordningsvakter och väktare att raseras, och arbetet mot kriminalitet och för att få människor att vittna försvåras. Det är en skadlig utveckling för alla i samhället.

Av: Jonna Sima

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.