Mejla

Jonna Sima

"SD vill inte att vi ska tänka fritt"

I Sölvesborg slaktas kulturen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Louise Erixon (SD), är sedan förra hösten kommunalråd  SÖlvesborg.
Louise Erixon (SD), är sedan förra hösten kommunalråd SÖlvesborg.

LEDARE

Sölvesborgs kultur- och bibliotekschef Sofia Lenninger har fått ett udda uppdrag. Hon ska utreda om hennes egen tjänst som kulturchef är nödvändig och vad konsekvenserna skulle bli om hon försvann. Totalt vill den SD-ledda kommunledningen spara in en av kommunens 1,5 tjänster på kulturområdet.
– Det är ett mycket märkligt uppdrag, men jag tänker inte så mycket på mig personligen utan mest på verksamheten, säger Sofia Lenninger till Aftonbladet.

Sofia Lenninger

Kulturlivet i kommunen står i princip och faller med neddragningen, befarar hon.

– Sölvesborgs kulturliv består av biblioteket, musikskolan och sen är det ideella krafter som behöver kommunen som ett bollplank och för samordning. Jag kan inte se att en halvtidstjänst kan hinna med både det och det administrativa arbetet som också kommer att växa med de nya direktiven.

Kulturen i skottlinjen

De senaste veckorna kan få ha missat att kulturen har hamnat i skottlinjen i Sverigedemokraternas skyltfönsterkommun, Sölvesborg. Den blekingska kommunen har 17 000 invånare och tidigare mest varit känd för att vara Jimmie Åkessons hemort. Numera är den också en symbol för sverigedemokratisk politik. Sedan valet förra hösten styr Åkessons sambo Louise Erixon kommunens politiska koalition som de kallar Samstyret, där Moderaterna, Kristdemokraterna och det lokala Sölvesborg och Lister-partiet ingår.
Erixon har på kort tid visat att det är en ny sheriff i staden. I september klubbade kommunfullmäktige igenom ett politiskt program med 220 punkter som Louise Erixon har kallat sitt "livsviktigaste någonsin". Det är ett handlingsprogram för hur Sölvesborg ska styras fram till nästa val 2022.

Tillsammans med samarbetspartierna vill SD bland annat införa kommunalt slöjförbud, minska anslagen till tolkning och modersmålsundervisningen och motsätta sig den tvingande lagen att ta emot nyanlända.

Stoppar Pride-flaggan

Den symbolpolitiska inriktningen blev extra tydlig när Sölvesborg meddelade att man inte längre kommer att hissa den regnbågsfärgade Pride-flaggan på kommunhuset under Pride-veckan. Louise Erixon hänvisar det nya beslutet till kommunens flaggpolicy och hon anser också att HBTQ-rörelsen har "politiserat" regnbågsflaggan.
Kulturpolitiken är annars ett av 220-punktsprogrammets främsta fokus. Kommunen gör stora neddragningar på studieförbunden och Folkets hus, mest uppmärksamhet har beslutet att stoppa inköp av "utmanande samtidskonst" väckt. Kulturminister Amanda Lind (MP) har kallat det "ett häpnadsväckande, och även farligt, ställningstagande", och Moderna Museets chef i Stockholm skriver i Dagens Nyheter att "Fallet Sölvesborg kommer att ses som en skamfläck".

Vi känner inte längre att vi är lika mycket värda

Sofia de la Fuente är talesperson för Konstnärernas Riksorganisation, KRO, i Blekinge och beskriver Sölvesborgs kulturpolitiska omläggning som ett brott med den svenska traditionen att politiker inte ska gå in och styra kulturen på detaljnivå.
– Det är allvarligt att man inte håller politiken på armslängds avstånd, det är ett slag mot kulturpolitikens själva kärna, säger hon till Aftonbladet.

Sofia de la Fuente


Fuente är orolig över neddragningarna och funderar på om den konstutställning som lokala konstnärer brukar ha till påsk kommer att kunna bli av nästa år, eller om den kulturvecka som anordnas varje år vecka 44 är hotad. Signalen som det SD-ledda Samstyret skickar är tydlig, menar Sofia de la Fuente.
– De visar att de inte tycker att den fria kulturen är viktig. Tillsammans med sin retorik målar det en mörk bild där vi som inte tillhör normen känner att vi inte längre är lika mycket värda.

”Vill ha det som i Ungern”

Mats Nilsson är ordförande för ABF Blekinge och har ett förtroendeuppdrag för Socialdemokraterna i Karlskrona kommun. Han beskriver det som händer i Sölvesborg som en journalistisk dröm.
– Det kommer att bli grej efter grej som genererar stoff till media. Som det här med att de vill styra konsten politiskt, det väcker ju otäcka associationer till 30-talets Tyskland, men det verkar de inte ens ha tänkt på.

Mats Nilsson


För ABF och Vuxenskolan har Samstyrets budgetar inneburit att anslagen minskat med en fjärdedel. Det kommunala bidraget var litet redan innan, så det är mer principen han reagerar på:
– De vill inte ha oss i kommunen. Sverigedemokraterna vill ju styra åsiktsbildningen och det är åsikter och bildning vi sysslar med. För dem underlättar det om folk inte vet allt för mycket, inte vågar tänka fritt och organiserar sig i föreningar som i deras idolland Ungern.
Det är inte bara en ideologisk utan också intellektuell härdsmälta som pågår i kommunen, säger han: "De skämmer ut sig".

– Det som är mest anmärkningsvärt är att inte M och KD centralt ingriper i vad som händer i Sölvesborg, utan de åker ju med på den här SD-båten, säger Mats Nilsson.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

SD lurar dig med löften om välfärd

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Sölvesborg

Sverigedemokraterna

Louise Erixon

Amanda Lind

Ungern

Pride

Folkets hus