Mejla

Eva Franchell

”Jag bad till Gud, låt djuren äta upp mig”

Så förnedras kvinnor i krig och konflikter

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sexuellt våld i krig och konflikter är ett brutalt vapen som Musikhjälpen i år samlar in pengar mot.
Sexuellt våld i krig och konflikter är ett brutalt vapen som Musikhjälpen i år samlar in pengar mot.

Varje gång din mobil ringer kan du höra en kvinna skrika.

Så nära är kopplingen mellan sexuellt våld och utvinning av mineraler till våra mobiler.

Din Iphone eller Samsung Galaxy innehåller coltan som nästan uteslutande utvinns i Kongo-Kinshasa. Många av gruvorna skyddas av rebeller vars enda uppgift är att kväsa och skrämma bort lokalbefolkningen. Våldtäkterna blir ett vapen för att säkra utvinningen av coltan.

Just Kongo-Kinshasa, eller Demokratiska Republiken Kongo som landet egentligen heter, har plågats under 20 år av konflikter. Över fem miljoner människor har dödats och 3,7 miljoner har drivits på flykt. Enligt FN:s beräkningar kommer två av tre kvinnor i Kongo-Kinshasa att utsättas för våld eller sexuellt våld under sin livstid.

Årets viktiga tema för Musikhjälpen handlar om sexuellt våld i krig och konflikter. ”Sex är inte ett vapen.”

På Musikhjälpens sajt kan vi höra kvinnor berätta om bestialiska övergrepp. Divine från Kongo-Kinshasa berättar hur hon blev våldtagen av militär, polis och civila.

– Jag bad till Gud, låt djuren äta upp mig. Jag ville verkligen dö, men tänkte att om jag dör vem ska då ta hand om mina barn?

Kvinnor bär hela samhällen på sina axlar, de måste stå ut inte minst för barnens skull. Jag har rest i konflikthärdar och alltid blivit lika tagen av kvinnorna som trots trauman och umbäranden fortsätter att snyta sina barn, tvätta kläder och laga mat.

De får hela tiden passa sig, kan knappt gå och kissa för risken att bli våldtagen igen. De bär sitt stigma genom livet medan förövarna går fria.

Sexuellt våld har alltid använts i krig och konflikter. Under andra världskriget tvingades kvinnliga fångar arbeta på särskilda lägerbordeller. Ryska, tyska och allierade soldater förgrep sig på kvinnor, men det är något vi sällan läser om i dagens krigshistoria.

Under 90-talets krig på Balkan utsattes kvinnor för systematiska våldtäkter. Vasifje från Kosovo berättar:

– När jag var sexton år kom en serbisk polis och ryckte mig ur mammas famn. Det fanns ingenting hon kunde göra för att stoppa honom.

Den serbiske polisen hade kommit till för att leta efter hennes pappa och bror. I stället tog han med sig flickan till en serbisk by i närheten där han och en annan man våldtog henne upprepade gånger.

– Jag bad honom att döda mig för jag ville inte bli torterad och våldtagen, men han sa: ”Nej, för nu lider du mer.”

Vasifje är en av 20 000 personer som våldtogs under kriget i Kosovo. Och det var då, under Balkankrigen, som världen började uppmärksamma hur sexuellt våld användes som ett vapen i krig och konflikter. Världssamfundet har numera erkänt problemet och i fjol fick Nadia Murad och Denis Mukwege ta emot Nobels fredspris för deras kamp för att stoppa det sexuella våldet mot kvinnor.

Det innebär inte att det sexuella våldet därmed har minskat. Kriget i Syrien har rasat i över åtta år, halva befolkningen är på flykt och hälften av flyktingarna är barn. De är redan i en utsatt position och många utnyttjas sexuellt kanske just därför.

FN:s lista över krigsbrott i Jemen omfattar mord, tortyr och sexuella övergrepp. Barn så unga som åtta år har våldtagits, enligt en rapport från Amnesty.

I allt fredsarbete måste kampen mot sexuella övergrepp finnas med. Det sexuella våldet styrs inte av någon naturlag, det är inte ofrånkomligt. Det går att motarbeta och det får aldrig betraktas som ett mindre viktigt brott.

De kvinnor, män och barn som våldtagits måste få stöd och vi kan göra något. Musikhjälpens insamling pågår just nu, Aftonbladet Ledare bidrar genom att auktionera ut ett konstverk av Robert Nyberg.

Tavlan föreställer en stridsvagn som faller samman. En bättre symbol än den kan man inte ha hemma på väggen.

Aftonbladet Ledares auktion till förmån för Musikhjälpen hittar du här.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.