ÅSIKT

Sabuni är chanslös i matchen mot SD

Åkesson kommer att göra allt för att överträffa alla

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: LOTTE FERNVALL
LEDARE

Det borde vara höjdpunkten på årets Almedalsvecka. Liberalerna ställer upp med en splitter ny partiordförande. Den interna valprocessen planerades rent av med politikerveckan som mål.

Nyamko Sabuni är dessutom vald på ett mandat som kan förändra balansen i den svenska politiken. Liberalerna tillhör det mittenblock som blivit vågmästare mellan det progressiva och det konservativa och det är ingen hemlighet att Sabunis varmaste anhängare är missnöjd med hur den positionen förvaltas.

Vi har hört det förut

Så varför är förväntningarna på Liberalernas dag i Visby så låga? Varför känns det som allt vi kommer att få höra är sådant vi hört förut?

Svaret är enkelt, tidsandan hade sprungit om Nyamko Sabuni och hennes partifallang redan innan hon blev vald.

När det dåvarande Folkpartiet för 17 år sedan krävde att invandrare skulle språktestas skickade det en chockvåg genom samhällsdebatten. Nu fick det vara slut på låtgåpolitiken och snällismen. Det vänligaste av partier förvandlades till kravliberaler och partiledaren Lars Leijonborg utnämndes till Leijonkung.

Sabuni har fortsatt i den andan, med idéer om obligatoriska gynundersökningar och lagstadgade klädkoder. Problemet är att det knappast väcker någon uppmärksamhet längre.

Åkesson lär ta priset

I måndags ägnade Ulf Kristersson större delen av sin dag åt att tala om just språktester, indragen hemspråksundervisning och avskaffad tolkhjälp. Moderatledaren vill att alla nyanlända ska gå igenom kurser i svenska värderingar, som att försörja sig själv och att inte ägna sig åt hedersförtryck.

På söndag kommer Jimmie Åkesson att göra sitt bästa för att överträffa Kristersson på alla punkter.

Vi behöver diskutera hur integrationen kan bli bättre, hur segregationen kan bekämpas och hedersförtrycket utplånas. Men vi behöver inte ännu en partiledare som tävlar i grenen tuffa tag mot nyanlända.

Ändå lär det bli precis vad vi får. Därför är förväntningarna på Liberalernas dag så låga.

avIngvar Persson

ARTIKELN HANDLAR OM