Mejla

Anders Lindberg

Jimmie Åkesson har rätt om Moderaterna

Om tre år kan Sverige få en högerpopulistisk regering

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ulf Kristersson på Moderatstämman i Västerås
Ulf Kristersson på Moderatstämman i Västerås

Årets mest moderata inläggModeraternas partistämma i Västerås var nog den piggögde unge man som öppnade med orden:

”I mars nästa år ska jag bli pappa till en liten pojke. När han är i min ålder så vill jag kunna berätta för honom hur vi krossade Systembolaget”.

Och fick applåder.

Andra kanske planerar att berätta för sina barn om vad de gjort för att rädda klimatet, världsfreden eller människor på flykt men moderater är liksom... moderater.

Men en sak var annorlunda från tidigare partistämmor. Dagens Moderata samlingsparti har inga vänner. I varje fall inga de vill visa upp.

På tidigare stämmor brukade höjdpunkten vara att de fyra borgerliga partiledarna ställde upp tillsammans till stående ovationer. På Moderatstämman i Örebro för två år sedan spexade Annie Lööf, Ebba Busch Thor, Jan Björklund och Ulf Kristersson tillsammans på nattklubben Frimis.

– Vi vill visa upp oss tillsammans. Och jag tycker det är viktigt att våra medlemmar inte bara får se oss med sakpolitiska frågor utan att vi också kan skämta och ha kul tillsammans, sa Annie Lööf.

Det var då.

Om vi får se Jimmie Åkesson, Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson ”skämta och ha kul tillsammans” i framtiden är naturligtvis tveksamt, men i sakpolitiken har partierna redan funnit varandra.

I går slog Jimmie Åkesson fast att han segrat i migrationsdebatten.

– Den debatten har vi nästan vunnit nu tycker jag, vi har fått de andra partierna att tävla om vem som är tuffast, sa han på ett möte med partiets kvinnoförbund.

När det gäller Moderaterna har han rätt. Det är idag svårt att hitta några skillnader alls i partiernas retorik om flyktingar. I helgen beslöt Moderaterna till och med att utreda ett förbud mot slöja i skolan. Det vore onekligen en paradox, att ”frihetens parti” skulle vilja ha statliga regler för hur människor ska klä sig.

Enligt Sifos senaste mätning, som kom igår, har SD 22,7 procent medan Moderaterna får nöja sig med 17,7 och KD bara 6,7.

Ett konservativt block skulle samla 47.1 av väljarna och kan därmed mycket väl vinna majoritet i nästa val. Det är dags att denna insikt börjar sjunka in hos övriga partier. Sverige kan få en högerpopulistisk regering med allt vad det innebär.

Moderaterna har tre år på sig att visa sig regeringsdugliga igen. De börjar med en krogturné där Ulf Kristersson och Alice Teodorescu Måwe ska resa runt och prata om skjutningar och brottlighet.

– Vi ska prata om vad staten kan göra för att ta tillbaka kontrollen, säger Kristersson till Aftonbladet.

Ett möjligen udda ordval för ett parti vars instinkt är att ”krossa” Systembolaget och rulla tillbaka statens makt. Det var trots allt Fredrik Reinfeldt som lade fast den migrationspolitik som både ledde till 2015 och till dagens arbetskraftsinvandring.

För många väljare låter nog Ulf Kristerssons tuffa-uffe-retorik ganska ihålig.

Hittills verkar dessutom Moderaternas försök att kopiera SD mest ha lett till att Jimmie Åkesson fått fler väljare. Om en krogturné ändrar på detta återstår nog att se.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.