Jonna Sima

Trump har blod på sina händer

Riskerar nytt storskaligt krig i Mellanöstern

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Turkiets Erdogan tycker sig ha fått grönt ljus av Donald Trump att invadera syriska Kurdistan.
Turkiets Erdogan tycker sig ha fått grönt ljus av Donald Trump att invadera syriska Kurdistan.

Rapporterna och bilderna som rasar in från den turkiska invasionen i nordöstra Syrien är mardrömslika. Lemlästade kroppar, sönderskjutna bostadshus, bomber som faller och dignande flyttlass. I skrivande stund beräknas hundratusentals kurder och olika minoriteter befinna sig på flykt.

Med ett enda penndrag har den amerikanske presidenten Donald Trump övergivit sina kurdiska allierade på ett historiskt svekfullt sätt. Beslutet i förra veckan att dra tillbaka amerikanska soldater, som fungerat som ett slags mänskliga sköldar för kurderna, har redan fått katastrofala konsekvenser.

Trumps kniv i ryggen på kurderna

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan tolkade beskedet som att han fått grönt ljus att gå in i den kurdiskkontrollerade regionen Rojava för att upprätta en "säker zon" längs gränsen mot Turkiet för att kunna forsla in två miljoner flyktingar i området.
I den amerikanska tidskriften Foreign Policy skriver Mazloum Abdi, överbefälhavare för milisen Syrian Democratic Forces, SDF, hur de tillsammans med den kurdiska YPG-milisen har hjälpt USA och världen sedan 2015 att besegra IS. I striderna förlorade de 11 000 man och inte en enda kula sköts mot Turkiet, menar han.

Sedan IS-kalifatet upplöstes har kurderna återigen ställt upp för världen och vaktat 12 000 krigsfångar av olika ursprung. Belöningen? En kniv i ryggen av den Trump, skriver Mazloum Abdi.

Militärt chanslösa

Nu står de i princip chanslösa inför det militärt överlägsna Turkiet. Därför säger sig SDF vara redo att förhandla med sina forna ärkefiender, Bashar al-Assad och Vladimir Putin. Anledningen är att den kurdiska befolkningen bara har två realistisk alternativ; antingen måste de gå med på smärtsamma kompromisser eller så riskerar de etnisk utrensning. "Då väljer jag att sätta mitt folks liv främst", konstaterar Abdi.
I ett av många hjärtskärande videoklipp som nu sprids via nätet håller en gråtande mor i Kobane upp sin dotters livlösa kropp inför kameran. Hon skakar den lilla flickan som är klädd i rosa kläder och ställer förtvivlat frågan vad det är Erdogan vill ha av det kurdiska folket egentligen?
Det krassa svaret stavas makt.

Turkiets Erdogan mot Syriens al-Assad

Nu är syriska trupper på väg norrut för att konfrontera den turkiska invasionen. Plötsligt krigar al-Assad tillsammans med kurderna och den geopolitiska kartan håller på att ritas om. Donald Trumps halvkokta "America first"-strategi kan i värsta fall leda till att vi inom kort står inför ännu ett storskaligt krig i Mellanöstern.

Det viktiga nu är att våldet måste upphöra, nästa steg är att införa sanktioner mot Turkiet. Hur många liv den amerikanske presidenten annars får på sitt samvete går inte att förutse.


Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.