Daniel Swedin

Anders Ygeman har rätt om Norge

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Efter veckans terrorattack mot en norsk moské har vi plötsligt ett gränsöverskridande gräl om högerextremism.

Efter att terrormisstänkte Philip Manshaus gripits så vill Norges konservativa statsminister Erna Solberg samarbeta med Sverige för att stoppa de helt oreformerade nationalsocialisterna NMR. Sveriges energiminister Anders Ygeman påpekade – på Twitter – att den som regerar med Fremskrittspartiet och utnämnt Sylvi Listahaug till minister två gånger bör se sig i spegeln.

Och nu är både norsk och svensk höger gramse.


Det är svårt att inte tänka på Utøya och efterspelet till det terrorattentatet.

För åtta år sedan var en Gaute Børstad Skjervø 16 år gammal medlem i de norska socialdemokraternas ungdomdsförbund AUF. Han var på Utøya, men han överlevde.

Erna Solberg
Erna Solberg

I somras intervjuades han i FriFagbevegelse om hur den norska offentligheten egentligen tolkat terrorattentatet 2011.

– Det var ingen naturkatastrof. Det var ett politiskt attentat som grundades i ett tankegods som bara växer sig starkare för varje dag.

Enligt Skjervø så har Fremskrittspartiets anti-muslismska retorik påverkat hur muslimer betraktas och behandlas i Norge.

Det där har varit känsligt i Norge.

Bombdådet i Oslo och massakern på Utøya har beskrivits som ett angrepp på demokratin, men terrorn var något mer specifikt än så. Anders Behring Breivik kallade sig "marxist hunter", inte demokratimotståndare.

Efter bombdådet i Oslo och massakern på Utøya uppmanades norrmännen – på statsminister Jens Stoltenbergs initiativ – att möta hat med kärlek, terror med solidaritet och extremism med demokrati. Och så blev det. Även om en del tycks ha missat det aktiva i att ”möta” extremism och hat.

Breiviks manifest präglas av konspirationsteorin om Eurabia, en fantasi om att islam är på väg att ta över Europa genom höga födelsetal, invandring och med benägen hjälp av socialdemokratin och andra delar av den politiska vänstern. Massmordet var för honom ett sätt att utplåna socialdemokratiska Arbeiderpartiets framtida ledare.


Var kom de här tankarna ifrån? Har vi varit blinda för hur den politiska rasismen korsbefruktar den militanta? Diskussionen om det ideologiska komplex Breivik bekände sig till kom aldrig riktigt i gång.

Försök att prata om grogrunden till rasism och muslimhat har av högerdebattörer – både i Sverige och i Norge – avfärdats som det verkliga hotet mot yttrandefriheten. Och i dag regeras som sagt Norge av en högerregering där Fremskrittspartiet ingår, där ministrar talar om smygislamisering, att ett korståg är nödvändigt och att arbetslöshet är muslimsk kultur.

I bästa fall kan Anders Ygemans uttalande påminna om att högerextrema terrorister är ensamt ansvariga för sina handlingar, men att deras världsbild varken är skapad av eller begränsad till dem.


Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.