Pernilla Ericson

Nu kan Trump lugnt fortsätta mot omval

Bara två republikaner vågade trotsa Trump

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Rättegången mot Trump är i stort sett över. Två republikaner vågade gå upp mot president Donald Trump, och rösta för att släppa fram nya vittnesmål; Mitt Romney och Susan Collins. Omröstningen slutade 51–49. Det blev därmed klart att rätten inte skulle få höra Trumps tidigare nationella säkerhetsrådgivare John Bolton, som arbetade under presidenten fram till i höstas. En orädd hök som länge tjänat republikanerna, och som i elva år varit kommentator hos Fox News.

Den Trump-vänliga kanalen fick dock en betydligt frostigare relation till Bolton när det visade sig att denne skrivit en avslöjande bok om den forna arbetsgivaren, samt beskriver Trump-administrationens hantering av Ukraina som en “knarkuppgörelse”.
I boken, som New York Times rapporterat om, skildrar Bolton hur Trump gav honom order att hålla inne med hundratals miljoner dollar i bistånd till Ukraina, till dess att landet gick med att utreda sonen till Trumps politiska motståndare Joe Biden. Även boken hotas nu av ett lock av censur.

Beskrivs som maffiametoder

Det är värt att notera namnen Mitt Romney och Susan Collins, som representanter för en anständig höger. Det krävs ett enormt mod att gå emot en ledare som använder sig av vad som beskrivs som maffiametoder. För frågan man måste ställa sig är: om omröstningen i senaten hade varit anonym, hade resultatet sett annorlunda ut? Hur många fogade in sig i ledet av rädsla?
Riktigt hur skrämmande det kan vara att bli Trumps måltavla fick tidigare ambassadören i Ukraina, Marie Yovanovitch, erfara. 33 år av sitt liv har hon vigt åt amerikanska UD, och när hon fick sparken hade hon gjort sitt bästa för att hejda Trumps försök att utnyttja Ukrainas regering för egen vinning. Medan hennes vittnesmål pågick twittrade presidenten: ”Alla platser Marie Yovanovitch åkte till gick åt skogen. Hon började i Somalia, hur gick det där?”. Hans tweets satte fart på en hatsvans i sociala medier.
“Det är väldigt skrämmande. Jag tror att poängen är att det ska vara skrämmande”, sa Marie Yovanovitch.

”Få bort henne imorgon”

Inspelningar har publicerats av ABC News, som uppges fånga ett samtal från 2018 mellan bland annat Rudy Guilianis affärsbekanta Lev Parnas och Donald Trump. “Få bort henne i morgon. Bort med henne. Okej? Få det gjort” hörs Trump säga om diplomaten.
I dagarna gick Marie Yovanovitch i pension, vid bara 61 års ålder. En rakryggad diplomat, som tjänat under så väl republikanskt som demokratiskt styre, lämnar. Hon tvingas samtidigt se republikanska senatorer ivrigt hävda att nya vittnen inte hade behövts. Demokraternas anklagelser är redan bevisade. De är bara inte allvarliga nog för att fälla en president. Så lyder strategin som ger amerikanska rättssamhället ytterligare en knäck.
Resultatet är ingen överraskning, men demokraterna kunde anständigtvis inte ha gjort något annat. Maktmissbruket för presidentens egen vinning var för uppenbart.

Nu kan Trump tryggt fortsätta mot omval.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.