Mejla

Pernilla Ericson

Det måste svida att bränna vår framtid

Bolsonaro tackar nej till brandstöd

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

De rasande bränderna i Amazonas går att se från rymden. Nyligen släpptes bilder från NASA, som visar den enorma omfattningen av eldhavet. Sjukhus i de omgivande regionerna fylls av barn med andningsbesvär. Röken från bränderna i regnskogen färdas långt, och drabbar de mest utsatta.

I flertalet sydamerikanska städer har demonstrationer mot Brasiliens president Jair Bolsonaros hantering av Amazonas genomförts. Under hans styre har skövlingen av regnskogen ökat, i uttalat vinstsyfte.

Under G7-mötet i franska Biarritz beslutades att skänka motsvarande 235 miljoner kronor till brandbekämpningen i Brasilien. Landets miljöminister Ricardo Salles, som tidigare välkomnat ekonomiskt stöd, har efter ett möte med Bolsonaro och övriga ministrar gjort helt om. Brasilien tackar nej till erbjudandet från G7-länderna. Och man gör det med syrliga kommentarer om att Frankrikes president inte ens kunde förebygga branden i katedralen Notre Dame i Paris. Det är på den nivån.

Brytpunkt för Amazonas

Varför är då världens ledare så stressade över tillståndet i Amazonas?

Regnskogarna producerar syre, och skapar genom en sofistikerad process egna regnmoln. I klimatfrågan har Amazonas en nyckelroll. Den rika växtligheten fångar upp enorma mängder koldioxid och bromsar därmed uppvärmningen. Koldioxid som nu i stället frigörs när regnskogen står i brand.

Forskare har länge talat om en brytpunkt – den mängd avskogning som kan resultera i att Amazonas ekosystem bryter samman och skogen övergår till savann. Beräkningarna varierar från 25–40 procent avskogning, och risken ökar med en allt varmare planet.

För att inte tala om hur urbefolkningen och den biologiska mångfalden drabbas av det som nu sker. Men allt överskuggas av den pågående klimatkrisen, som nu förvärras.

“Det brinner i skogar i Arktis, det brinner i norra Kanada, det brinner i Amazonas, det går åt fel håll”, säger Beatrice Crona, biträdande vetenskapschef på forskningsinstitutet för miljö- och hållbarhet vid Stockholms universitet, till DN.

Muckar gräl med Macron

Högerpopulisterna vid makten gör inget för att stilla oron.

USA:s Donald Trump använder utrymmet under toppmötet till att bjuda in G7-länderna till Florida, där han har hotellanläggningar. Brasiliens Bolsonaro muckar gräl med Frankrikes president Macron genom att förolämpa dennes fru. Förmodligen för att Macron korrekt beskriver bränderna i Amazonas som en internationell kris.

Det hela är som ett långt kliv framåt i dystopiska HBO-serien “Years and years”, men det är tyvärr vår verklighet.

Den förnuftsstyrda delen av världen måste protestera. EU måste ställa tuffa krav och se till att överträdelser får konsekvenser.

Skövlingen av Amazonas sker i vinstsyfte, med köttindustrin som motor, och ett sätt att komma åt den är genom konsumentmakt. Bojkotta brasilianskt kött, till att börja med.

Det måste svida att bränna vår framtid.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.