Mejla

Lotta Ilona Häyrynen

Danska bajsvattnet bryter 200 år av fred

Grannen välter dasset över vår gemensamma tomt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Danskarna semestrar i Sverige men har stängt sin egen gräns. Samtidigt släpps miljarder liter bajsvatten ut i Öresund.
Danskarna semestrar i Sverige men har stängt sin egen gräns. Samtidigt släpps miljarder liter bajsvatten ut i Öresund.

Danmark.

De senaste dagarnas nyhetshändelser gör det lätt att förstå varför Sverige har grannen i söder som arvsfiende.

Öresundsbron har blivit en privatväg för köpenhamnsbor som vill fira sina långhelger i mindre coronadrabbade Skåne. Svenska resenärer är tills vidare portade från danska stränder, även om man undrar hur många som alls vill dit efter att Danmark släppt ut 35 MILJARDER liter bajsvatten i havet. Danska TV2 var först med avslöjandet, som kom efter att båda sidor om Öresund protesterat mot danska kommuners planer på att släppa ut 290 miljoner liter orenat avloppsvatten. En siffra som så här i efterhand känns som ganska lite skit i jämförelse med 35 miljarder.

 

Det orenade vattnet har sannolikt redan nått svenska badstränder. Ännu mer föroreningar riskerar att öka på algblomningen i området. Det var den hemestern för skåningarna.

För danskarna som vill semestra i Sverige lär nedskitade skånska stränder inte spela så stor roll. De kan ju glatt åka längre norrut. Kanske till skärgården.

Exakt hur man tänkt att det stängda gränsen mot Sverige ska hindra ökad smitta i Danmark efter karavanen av turister över gränsen är det nog ingen som vet, men än så länge står Danmark fast vid det.

 

Det sägs att Danmark och Sverige har världsrekord i flest antal krig mot varandra. Hela 13 stycken har det blivit genom åren.

(Fransmän och britter brukar protestera här och vilja lyfta fram sig själva, men även om ett krig varar i hundra år så räknas det bara som ett.)

Danmark startade nästan alla. Sverige vann över hälften, och nog har de nordiska ländernas olika coronastrategier skapat dålig stämning i hela gamla Kalmarunionen.

 

I en text om bajs och danskar har man inte särskilt mycket utrymme för allvar, men nog bör tongångarna mellan länderna sänkas och grannländer användas med försiktighet som slagträ i våra politikers debatter. EU har sannolikt bara börjat bråka, och när coronakrisen väl är över kommer de nordiska länderna behöva varandra mer än någonsin.

Efter alla tjuvnyp kommer det ta tid före Norge, Finland, Sverige och Danmark slutar snegla misstänksamt på varandra. Mycket diplomatisk kraft kommer behöva läggas på att gnabbet ska återgå till det vardagliga.

Goda grannar är trots allt det tryggaste man kan ha.

Även om det behöver tilläggas att det är svårt att låta bli att starta krig när en av dem välter hela dasset över vår gemensamma tomt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.