Pernilla Ericson

Nu prövas vi i civilsamhället

Nya coronaviruset – vi måste hjälpas åt

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Civilsamhällets kraft i kristider behövs nu i kampen mot nya coronaviruset. Bild från klädinsamling i Stockholm 2015.
Civilsamhällets kraft i kristider behövs nu i kampen mot nya coronaviruset. Bild från klädinsamling i Stockholm 2015.

Det är prövningarnas tid, och inte bara för hälsan.

Svensk ekonomi drabbas, liksom i övriga världen. Först märks avtrycket i resebranschen, i upplevelseindustrin och för kulturscenerna, i krognäringen, för hotell- och konferensföretag, i alla former av verksamhet där människor möts och har kontakt. Bokningar som rasar, platser som står tomma. Det är tufft. Gedigna ekonomiska stödpaket har presenterats, men det nya coronavirusets framfart kommer att lämna spår. Det märks också i vardagen, där hyllor gapar tomma i dagligvaruhandeln och människor sitter isolerade. Sällan prövas civilsamhället så som i krislägen, vilket statsministern underströk på pressträffen på tisdagen.

Civilsamhället är uppslutningen i skallgång när barn försvunnit, det är kedjor som bildas för att släcka skogsbränder, det är ideella organisationer som bistår hemlösa, hjälpbehövande och flyktingar. Och det lyser tydligt just nu.

Sköter inköp åt riskgrupper

Grupper bildas på Facebook, där man erbjuder hjälp att handla åt äldre och övriga riskgrupper, åt människor i karantän. Det sätts upp lappar i trappuppgångar och på anslagstavlor.

Vännerna Malin Fors och Ida Malmlöf såg tidigt behoven, och samordnar inköp via gruppen ”Corona – Hjälp till med inköp av livsmedel till riskgrupper!”, vilket Aftonbladets Svenska hjältar rapporterar om. Men civilsamhället behövs också för att bygga förtroendet i ett samhälle, och kan ge skjuts åt ekonomin.

Amerikanske statsvetaren Robert D. Putnam belyste den avgörande effekten i boken “Den fungerande demokratin – medborgarandans rötter i Italien”, utgiven 1993. När Italien på 1970-talet och framåt övergick till stark regional styrning, så undersökte Putnam hur regionerna utvecklades. Självklart påverkar skillnaderna i ekonomi i de olika delarna av landet. Men Putnams undersökningar visade att ju fler som är engagerade i föreningar och ideella organisationer, desto bättre fungerar demokratin. Det har i sin tur en positiv effekt på ekonomin. Medborgarnas förtroende för varandra och för folkvalda är avgörande.

Skillnaden märks direkt

Vi vet hur viktigt det är att lyssna på myndigheters direktiv, på experter. Motsatsen märks direkt. Vi har sett det i ökningen av fall av mässling, när ett virus som setts som i det närmaste besegrat får ny fart i världen på grund av vaccinmotståndare. Vi ser det nu när man på vissa håll bryter mot en föreskriven karantän, och smitta sker i nya områden.

Så: vi samarbetar. Håller oss uppdaterade. Lyssnar på experter. Hjälps åt.

Det kommer att vara tufft ett tag, och hur länge vet vi inte än. Men vi kommer att klara det här.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.