Mejla

Eva Franchell

Därför är SD ett omodernt parti

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Många försökte fly undan lågorna, som här på vägen mellan Castanheira de Pera and Figueiro dos Vinhos i centrala Portugal.
Foto: Armando Franca / AP TT NYHETSBYRÅN
Många försökte fly undan lågorna, som här på vägen mellan Castanheira de Pera and Figueiro dos Vinhos i centrala Portugal.
Martin Kinnunen, SD
Foto: Jonas Bilberg / AFTONBLADET / 7690
Martin Kinnunen, SD

Sverigedemokraterna vill inte ha någon klimatlag.
– Jag tror att man ska vara försiktig med att måla upp katastrofscenarier, säger partiets talesperson Martin Kinnunen till Svenska Dagbladet.
Han tycker inte att vi ska deppa över utvecklingen och man kan verkligen undrar var han har suttit inlåst. Inför alla andras ögon avlöser klimatkatastroferna just nu varandra. Det handlar inte bara om den extrema torkan här hemma. Bevattningsförbud råder i stora delar av landet och de gröna ängar Sverigedemokraterna brukar drömma om står snart snustorra och bruna.

Bränts ihjäl

I Portugal är det redan över 40 grader varmt. I lördags kom åskvädret som antände skogarna runt Pedrógão Grande, 15 mil norr om Lissabon. Invånare berättar om en tornado av lågor. Över 60 personer har hittills påträffats döda, de flesta har bränts ihjäl i sina bilar när de försökt fly bränderna. Portugal har utlyst tre dagars landssorg.
Skogarna brinner fortfarande.
I västra Antarktis har regn (!) och slask smält ett område stort som Sverige och Finland tillsammans. Isen smälter underifrån och på ovansidan, den undermineras, isberg kan lossna och avsmältningen accelerera. Havsnivåerna kommer att stiga.

SD bryr sig inte

Millenniebarnen har aldrig upplevt en månad som varit kallare än normalt och de kommer sannolikt aldrig att göra det, konstaterar forskarna på NASA.

Men här hemma vill Sverigedemokraterna minska klimat- och miljöbudgeten med åtta miljarder kronor.
De ställer sig i samma hörn som president Donald Trump och ser inte, hör inte, bryr sig inte om vetenskapens rapporter. "Människor är ju friskare än någonsin", som Martin Kinnunen uttrycker det i SvD-intervjun.

Jämför med fascismen

Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman tycker att klimatförnekelse i grunden är ett förakt för människolivet. I en intressant analys liknar han den högerextrema alt-right-rörelsen vid den italienska fascismen som visade "samma förakt för naturen och dess organiska material, samma syn på människans rätt att utnyttja jorden och idén om ett krig mellan en stark, mekaniserad mänsklighet och en svag, degenererad natur."
Den nya klimatlagen och det klimatpolitiska ramverket lägger i själva verket grunden för ett offensivt svenskt klimatarbete som kan innebära fler jobb samt bättre konkurrens- och innovationskraft gentemot omvärlden. Sverige kan bli en modern miljömotor i det internationella klimatarbetet.
Det går inte att backa sig tillbaka till en tid då framgång mättes i mängden uppeldat fossilt bränsle. Sverigedemokraterna är i sanning ett mycket omodernt parti.

Av: Eva Franchell

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.