Anders Lindberg

SD har rötter i nazistgrupper

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Bloggen "Inte rasist men..." publicerade en läckt film där SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt skämtade om sina nazistvänner som sparkade på döda får och kallade kropparna "Die Juden".
Bloggen "Inte rasist men..." publicerade en läckt film där SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt skämtade om sina nazistvänner som sparkade på döda får och kallade kropparna "Die Juden".

SS var det tyska nazistpartiets elit. Varje man svor en personlig trohetsed till Adolf Hitler.

"Jag svär Dig, Adolf Hitler, det tyska rikets Führer och rikskansler, trohet och tapperhet. Jag lovar Dig och de av Dig utsedda överordnade lydnad, ända in i döden, så hjälpe mig Gud."

En av de svenskar som gick med i Waffen-SS var Gustaf Ekström. Han tjänstgjorde som Rottenführer, ungefär korpral, bland annat vid högkvarteret i Berlin.

Grundade SD

SS hade börjat som en mindre organisation men utvecklades under Heinrich Himmlers ledning till en stat i staten som styrde allt från koncentrationsläger till stridande enheter.

Den 21 februari 1988 var Gustaf Ekström med och grundade Sverigedemokraterna i Malmö. Enligt det protokoll som tidningen ETC publicerat blev han på mötet vald till revisor.

Partiet var då knappt två veckor gammalt. Riksorganisationen bildades 6 februari i en lägenhet i Stockholm. Till riksstyrelsen valdes bland annat personer med bakgrund i nazistiska Nordiska rikspartiet och fascistiska Nysvenska rörelsen.

Från SS-Rottenführer Gustaf Ekström till "Camp Auschwitz" finns en historia att berätta - om ett parti som aldrig gjort upp med sitt förflutna.

”Ditt jävla judesvin”

Första riktiga partiordföranden blev Anders Klarström 1989. Han hade sin bakgrund i Nordiska rikspartiet, som tidigare bar namnet Sveriges nationalsocialistiska kampförbund.

Anders Klarström var tidigare dömd till dagsböter för att ha hotat den populäre underhållaren Hagge Geigert.

Han ringde anonymt och sa: "Vi ska bränna dig ditt jävla judesvin. Fy fan ditt äckliga lilla judesvin. Passa dig! Vi ska komma och döda dig!".

Anders Klarström satt som partiordförande till 1995 och har sedan dess lämnat partiet.

1995 intervjuades Gustaf Ekström i SVT om sin tid som Nationalsocialist. Han ångrade inget.

- Hela tiden kände vi att vi kämpade mot världsjudendomens omfattande välde över Europa och andra världsdelar, sa han.

Samma år gick Jimmie Åkesson med i Sverigedemokraterna.

M öppnar dörren för SD

Den 27 januari, i fredags, var det 72 år sedan förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades av Röda armén. Det är en av mänsklighetens sorgligaste minnesdagar.

Trots detta valde Anna Kinberg Batra just 27 januari för nyheten att Moderaterna och Sverigedemokraterna ska mötas för samtal.

Tidigare har Moderaterna varit tydliga med att ta avstånd från SD:s rötter. Inför valet 2014 varnade Carl Bildt för att glömma historien.

"De flesta som överväger att rösta på Sverigedemokraterna gör det nog som en missnöjeshandling, snarare än att de delar det nästan fascistiska idéarv som ytterst finns i delar av botten av detta parti." skrev han på DN:s debattsida.

Kallar dem rasister

Anna Kinberg Batra beskriver själv SD som ett rasistiskt parti - ändå vill hon samarbeta med dem.

Och delar av nazismens idéer och symboler är högst levande i SD. Som under förra valrörelsen när en bild publicerades av SD:s toppnamn i Halmstad, Catharina Strandqvist, med hakkorsbindel efter en fest.

- Det är ganska vanligt att ungdomar spexar och gör provokativa saker på fyllan, urskuldade SD:s styrelseledamot Erik Hellsborn i SVT Hallandsnytt.

Monica Evertson från SD i Sävsjö lade upp bilden på "Camp Auschwitz" på Facebook.
Monica Evertson från SD i Sävsjö lade upp bilden på "Camp Auschwitz" på Facebook.

”Camp Auschwitz”

Eller den egenhändigt döpta festivalplatsen "Camp Auschwitz" där paret Monica och Peter Evertson från SD i Sävsjö festade med nazister, som bloggen "Inte rasist men..." avslöjade nyligen.

Eller som när den ekonomisk-politiske talespersonen Oscar Sjöstedt fångades på film då han skämtade om sina nazistvänner som sparkade på döda får och kallade kropparna "Die Juden".

Från SS-Rottenführer Gustaf Ekström till "Camp Auschwitz" finns en historia att berätta - om ett parti som aldrig gjort upp med sitt förflutna.

SD har förnekat, reviderat och försökt skrubba sin historia ren ända sedan partiet bildades, men rötterna går för djupt.

Och det är egentligen inte så konstigt. Det är trots alls från rötterna varje träd hämtar sin näring.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.