Mejla

Lina Stenberg

Sluta tro på sagor om skolan, Annie Lööf

För en gångs skull har CUF rätt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Annie Lööf måste börja se till vad som är bäst för landets elever.
Annie Lööf måste börja se till vad som är bäst för landets elever.

Ibland blir teori och praktik lite svårt att förena, också för centerpartister.

När bevisen hopar sig om hur principen om valfriheten leder till segregation till exempel. Då finns det olika sätt för en ultraliberal hjärna att resonera.

Antingen gör man som Annie Lööf och förklarar den ökade segregationen med att valfriheten inte är tillräckligt hög. Att valmöjligheterna måste bli ännu fler.

Eller så agerar man som C-förespråkare gjort i veckan, och funderar ett varv till. Tänker lite mer på vad som fungerar bäst i verkligheten bortom högtravande tokliberala principer.

På Expressen Debatt skrev flera tunga C-namn från Stockholm stad som Martin Åhdal och Karin Ernlund att kösystemet till skolan måste bort. För att skapa en mer rättvis skola kräver de ett gemensamt antagningssystem för alla skolor.

Dessutom vill de se en central rättning av nationella prov för att motverka risken för betygsinflation liksom att Skolinspektionen ska ha utökade befogenheter.

Men det C-förespråkarna föreslår är ingen helomvändning från den vanliga liberala doktrinen. De har inte kastat valfriheten helt i sjön, tvärtom. "Skolvalet är här för att stanna", skriver de, om någon nu skulle tvivla på deras lojalitet med partiboken.

Men då finns det röster inom Centern som går ännu längre för praktik snarare än teori.

Tillsammans med SSU, Sveriges Elevkårer och Sveriges Elevråd skriver Ida Alterå, förbundsordförande för CUF en debattartikel i veckan som måste ha fått Annie Lööf att sätta kaffet i halsen.

Här är det inte bara elevernas bästa som värnas genom rättvisa skolköer, utan också en offentlighetsprincip som krävs för alla skolor och en omarbetad skolpeng. Att fristående och kommunala skolor ska få samma skyldigheter till granskning och samma summa för varje elev borde vara självklart. Men när privata utförare har kunnat göra stora pengar på att så inte varit fallet har C varit tydliga med var lojaliteten ska ligga.

Detta, lite mer pragmatiska, verklighetsanknutna synsätt skulle kunna vara något att ta till också för Annie Lööf.

Att C-företrädare nu gör öppningar mot den så kallade Åstrandutredningen är positivt. Att få igenom utredningens förslag för en mer likvärdig skola vore ett viktigt steg framåt för att hindra den galloperande skolsegregationen och de allt mer ojämlika skolresultaten som uppmäts.

Kanske syns början till ett skifte i att inte bara resonera teoretiskt utan att också ta hänsyn till verkligheten och de elever som saken ändå gäller för Centerpartiet. Om januaripartierna kan enas om rättvisa kö- och betalningssystem skulle den jämlika skolan vara inom räckhåll.

Eller så fortsätter teoretisk frihet att vara viktigare än praktisk rättvisa för Annie Lööf, helt som vanligt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.