Ebba Busch blir nog aldrig socialminister
Många äldre ser förmodligen sig själva i Esbjörn, 81, oavsett om han får behålla sitt hus eller inte
Uppdaterad 2021-03-01 | Publicerad 2021-02-27
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Slaget vid Asculum 279 före Kristus, i dagens Italien, slutade i grekisk seger. Men kung Pyrrhos av Epirus var inte nöjd, han hade besegrat Rom men priset var högt. Enligt historieskrivaren Plutarkos ska han ha utropat ungefär: ”en sådan seger till, och jag är förlorad”.
Det blev en "pyrrhusseger".
På tisdag möter kristdemokraternas partiledare Ebba Busch, 34, husägaren Esbjörn, 81, i tingsrätten. Ni kan bakgrundshistorien.
Hon vill köpa Esbjörns hus, han vill inte längre sälja, hon har pappren underskrivna och handpenningen betald men han har ångrat sig. Hon är arg och han känner sig lurad.
I det läget finns ingen annan lösning än att gå till domstol, för vanligt folk liksom för samhällets högsta toppar. Och utan att vara insatt i detaljerna i detta fall så är det i regel svårt att hoppa av ett avtal i efterhand. Fastighetsköp sker dessutom alltid skriftligt så om det inte finns några formella fel är bevisläget gott.
Och så måste det vara, om folk kunde ändra sig hur som helst så skulle det mesta i vår ekonomi upphöra att fungera.
Juridiskt vet ingen hur fallet slutar, vi får ge oss till tåls.
Esbjörn har ju inte en chans i Mississippi att försvara sig i medierna mot ett politiskt partis alla resurser i form av egna kanaler, spindoktorer och researchers.
Men politiskt går det rakt ut i terrängen för Ebba Busch. I veckans 30 minuter på SVT med Anders Holmberg gjorde hon en insats som nog kan bli studiematerial på landets journalisthögskolor i framtiden.
Det hettade till rejält när Holmberg frågade om varför hon i sociala medier uppger att Esbjörns ombud har begått ett brott. Vad har det med saken att göra?
Dessutom anser professorn i civilrätt, Mårten Schultz, i Svenska dagbladet att dessa uppgifter tekniskt sett kan vara förtal.
Ebba Buschs motattack när Anders Holmberg ställde frågor om detta var att ifrågasätta honom och hans motiv. Svenska folket ville prata om hennes politik istället, ansåg hon. Någon anmälan om förtal var för övrigt inte inlämnad och alltså var inte frågan relevant.
– Om du inte tål svaret, bör man inte heller ställa frågan, sa hon.
Det kan bli bevingade ord.
Men hennes problem har nog bara börjat, strax därefter lämnade advokat Fredric Wikman in en anmälan om grovt förtal mot Ebba Busch till Särskilda åklagarkammaren.
I Sverige får man i regel driva mål om förtal själv, det är bara i väldigt speciella undantagsfall som åklagare tar upp det. Men oavsett vilket så har den drabbade möjlighet att få saken prövad rättsligt.
Skadorna för Esbjörns ombud av Ebba Busch uppgifter är naturligtvis utomordentligt stora. Spridningen är enorm. Tvisten mellan Ebba Busch och Esbjörn är en av de största nyhetshändelserna just nu och alla detaljer finns bara någon knapptryckning bort. Ombudet kommer aldrig helt att kunna göra sig fri, inte i jobbet och inte privat.
På ett principiellt plan är metoden att gräva efter smuts på motpartens ombud i en tvist minst sagt tveksam. Vad gör det med förtroendet för rättsväsendet om partiledare med stora mediala plattformar kan avskräcka människor från att tvista mot dem i domstol?
Ingen vill ju bli uthängd inför hundratusentals följare i sociala medier.
Att de politiska partierna på detta sätt gräver upp och tipsar om negativa saker hos politiska motståndare tillhör vanligheterna. Men att Ebba Busch gör så mot en vanlig 81-åring är mer udda. Esbjörn har ju inte en chans i Mississippi att försvara sig i medierna mot ett politiskt partis alla resurser i form av egna kanaler, spindoktorer och researchers.
Anmälan om grovt förtal skickades i fredags vidare till Justitiekanslern. Så vi får helt enkelt vänta och se vad som händer.
Många har ställt frågan om varför hennes rådgivare inte har avrått henne från att ta just denna konflikt. Jag tror svaret i grunden är ganska enkelt. Hon har, som många andra ledare genom historien, omgett sig med människor som saknar förmågan eller mandatet att dra i handbromsen.
I den mest klassiska av alla makthandböcker, Niccolo Machiavellis Fursten från 1513, varnar han specifikt för faran med dåliga rådgivare och smicker. Idag kanske vi skulle ha kallat dem ja-sägare. Machiavellis råd är att utse några få kloka män med uttrycklig uppgift att alltid säga sanningen till fursten, en inre cirkel där fursten lyssnar och uppmuntrar rådgivarna att tala så fritt som möjligt direkt till honom.
"Det första intryck man får av en furstes begåvning är när man ser de män han har i sin omgivning", konstaterar Machiavelli.
Och det är furstens ansvar, ingen annans.
Enligt DN/Ipsos februarimätning ligger Kristdemokraterna på 5 procent, ett tapp från 8 för ett år sedan och jämför man med tiden innan EU-valet 2019 låg partiet på tvåsiffriga tal.
Vändpunkten kom 22 maj 2019 då DN:s Europakorrespondent Sigrid Melchior publicerade artikeln "Adaktussons facit i EU – röstade emot abort 22 gånger".
Adaktusson har ifrågasatt beskrivningen men Kristdemokraterna tappade nästan var tredje väljare till valdagen och sedan dess har formkurvan fortsatt nedåt. Riksdagsspärren närmar sig nu snabbt.
Ett av problemen med Esbjörn-historien är naturligtvis att Kristdemokraterna vill vara ett parti för just äldre. Det var Alf Svenssons paradgren. Förre partiledaren Göran Hägglund vad socialminister i Fredrik Reinfeldts regering och partiet hade även direkt ansvar för äldrepolitiken.
Jag tror Ebba Busch får svårt att återvinna det förtroendet, även om hon skulle sitta kvar som partiledare när detta är över.
Människor ser henne inte främst som part i en hustvist utan som politisk ledare, mitt i en pandemi. Många äldre kan nog dessutom lätt identifiera sig med Esbjörn oavsett om han får behålla sitt hus eller inte. Det är inte glömt till valet.
Samtidigt har även en partiledare naturligtvis rätt att få sin sak prövad och när handsken nu är kastad finns ingen annan väg än att fortsätta till slutet, oavsett vilket det är. Om just detta hus nu är så viktigt för Ebba Busch att hon är beredd att riskera allt annat hon uppnått för att vinna tvisten så har hon självfallet rätten att försöka.
När slaget vid Asculum var över önskade sannolikt kung Pyrrhos att han aldrig hade satt sin fot i Italien. Under åren som följde miste grekerna allt.
Jag vet inte vem som kommer att vinna det skådespel som nu inleds.
Men jag är ganska säker på vem som kommer att förlora.
***
Chatta med Anders Lindberg. Chatten öppnar 09:00 men du kan ställa dina frågor redan nu
Denna chatt är stängd.
- Anders Lindberg28 feb 2021
Tack för dagens chatt. Det kom in väldigt många frågor men jag har svarat på så många jag har hunnit.
Ha en trevlig söndag i solen ☀️
- 28 feb 2021
En vecka i politiken sägs vara en evighet så vad som händer med Ebba och KD är alldeles för tidigt att uttala sig om nu 🗳
LindaSå är det självklart.
Anders Lindberg - 28 feb 2021
Om Ebba Busch är en röst för kristna värderingar är risken stor för ett helt avkristnat Sverige inom en snar framtid.
Rooney JerrevångKD är ju ingen representant för kristna i Sverige. Det är ett parti fött ur pingströrelsen som väldigt få kristna i Sverige tillhör.
Anders Lindberg - 28 feb 2021
Aftonbladet har väl absolut låtit Ebba komma till tals, det finns ju en ganska lång och omfattande intervju+video med henne på plats utanför huset. Dessutom har Oisin Cantwell skrivit en alldeles utmärkt krönika där han gått igenom många olika faktorer som tyder på att inget är svart eller vitt här. Däremot är väl den största frågan hur hon som partiledare hanterar allt detta, där paralleller kan dras till hennes ”mordanklagelse” till det faktum att det faktiskt är KD som ansvarar för äldreomsorgen i stora delar av landet.
SonjaVi skiljer på nyheter och ledare. Så nyhetsredaktionen är opartisk, precis som skriver.
Jag, däremot, tar ställning i stort och smått i mina ledare.
Det funkar likadant på alla tidningar.
Anders Lindberg - 28 feb 2021
Kan ebba ockupera huset? Ser vi en ny rörelse från Kd ?
ONä, det kommer hon inte att göra.
Anders Lindberg